РАЗПРОДАДЕНО Екскурзия до ПОРТУГАЛИЯ: от Порто до Лисабон - 29 април 2023

1867 BGN
 Португалия
 7 Дни / 6 Нощи
 Самолет

Дата: 29.04. – 05.05.2022 год.

Авторска програма на Иван Пелтеков - лицензиран екскурзовод на български език за Португалия

Акценти на програмата:
 Полет до Порто и връщане от Лисабон – спестяваме преход от 3 часа
✔ Централно разположени хотели в Порто (2нощи) и Лисабон (4 нощи), което ще ни позволи да се „слеем“ с духа и атмосферата на тези градове без да губим нито минута
✔ включен чекиран багаж - 23 кг
 Включени 4 екскурзии в цената: 
✔ Екскурзия до Брага и Гимараеш
✔ Пешеходна екскурзия в Порто 
✔ Екскурзия до Авейро, Фатима, Назаре и Обидуш
✔ Пешеходна екскурзия в Лисабон

СОФИЯ - ПОРТО - ГИМАРЕШ - БРАГА - АВЕЙРО - ФАТИМА - НАЗАРЕ - ОБИДУШ - СИНТРА - КИНТА ДА РАГАЛЕЙРА - КАБО ДА РОКА - КАШКАИШ - ЕЩОРИЛ - ЛИСАБОН - СОФИЯ

Дати на тръгване:

29-04-2023

Трудно е да се опише Португалия с няколко думи - океан, запазена природа, плажове, неповторими гледки, хилядолетна и славна история, прекрасни хора, които приготвят прекрасна храна, правят чудесно вино, пеят невероятно, носят носталгия, но и надежда и вяра в душата си, запазени традиции и семеен уют, острови, усмивки, култура и всичко това, събрано на една територия, по-малка от България. 
Нека се опитаме за седмица да опознаем поне част от тази прекрасна страна, обявена за четвърта поредна година за “Най-добрата туристическа дестинация в Европа” - и сме си сигурни, че ще се връщате отново и отново защото знаем, че “Веднъж Португалия - завинаги Португалия”! 
Елате с нас на едно пътуване през истинската Португалия, такава каквато няма да видите другаде и по друго време. 
Усмихнете се и да тръгваме!

Програма

Ден 1 :

29 април 2023
Полет от Терминал 2 на летище София до Порто в 06:00ч. Пристигане в Порто в 11:15ч.
Посрещане от Иван Пелтеков - вашият лицензиран екскурзовод на български език в Португалия, от когото ще получите отговори на всеки въпрос относно програмата, практически съвети, основни познания по португалски език и разбира се - първата възможност да опитате португалски сладки изкушения и прочутия портвайн!
Ще започнем пътуването от  духовната столица на Португалия - Брага, градът с най-старата катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, едно от най-почитаните светилища на марианизма в Португалия - “Самейро”, благороднически палати, мумия, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя в градините “Санта Барбара”. Няма да бързаме да видим всичко, но ще видим най-интересното плюс няколко тайни и непознати места, с техните истории и легенди, оставащи често извън пътя на стандартните туристически обиколки. Спокоен живот, история, традиции в най-добрия град за живеене в Португалия - бъдете готови да се потопите в тях.
 В късния следобед, по пътя към Порто ще видим и  “люлката на Португалия” - Гимараеш. Ще чуете истории за битки, крале и кралици, рицари и дами, сред декор от запазената крепост на града и Двореца на херцозите на Браганса. Ще се спуснем по една от най-красивите улици в цяла Португалия - Руа да Санта Мария към друга част от историята на Гимараеш, но този път на жителите му - двата централни площада - Ларго да Оливейра и площада “Св. Яков”, където най-доброто, което може да направите е да се насладите на спокойния ход на живота - такъв какъвто е от векове насам тук.
Трансфер до хотела в Порто..
Нощувка.

Ден 2 :

30  април 2023
Денят се познава от сутринта, а сутринта - от хубавата закуска. 
Бързо ще се озовем сред прелестните забележителности на града: покритите със синьо-бели плочки църкви, една от десетте най-красиви железопътни гари в света - “Сао Бенто”, с прекрасните си панели с повече от 20 000 плочки - азулежуси, представящи бита по поречието на река Дуро и моменти от португалската история;
Катедралата, Двореца на епископите, Площада на Републиката с импозантните сгради покрай него и прекрасния пазар Боляо.
След нея ще продължим с нашето пътешествие из пъстрия Порто“златната” църква “Сао Франсишку”, църквите “Сао Илдефонсо” и “Кармо”, реконструираната скоро прекрасна църква “Санта Клара”, по желание - малкия, но интересен Музей 
на витражите (разбира се с чаша вино от Порто), Камбанарията на “Торре душ Клеригуш”, Сградата на борсата в Порто, Парка на “Паласио ду Кристал”.
Ще видим и Националния театър “Сао Жоао” и ще се убедим, че старинните трамваи не са само “визитна картичка” на Лисабон. Ще разберем какво е в основата на вечното съревнование между двата най-големи португалски града, както и как да познаем истинските жители на Порто!
Първото впечатление е най-важно - затова то ще е на прекрасната крайбрежна улица “Кайш де Рибейра” с изглед към река Дуро и натоварените с портвайн традиционни лодки “рабело”! 
Ще видим от къде Джей К. Роулинг е почерпила идеята за Хари Потър, неговото облекло, очила, приятели, неприятели и Голямото стълбище в Хоугортс. А преди да надникнем в  една от най-красивите в целия свят  книжарници - “Лейо”, с нейната смесица от неоготически, ар нуво и ар деко архитектурен стил, ще видим и един прекрасен площад, с “Фонтана на лъвовете” - отново свързан със сагата за Хари Потър. 
Ще отскочим и до океанското крайбрежие на Порто при Матозиньош, толкова често оставащо встрани от утъпканите туристически маршрути, а толкова красиво и уникално и ще спрем пред една крепостта, свързана със ….сирене. Ако обичате морската кухня - то това е мястото за вас - от океана, на масата!
В 90 от 100 отговора на въпроса “С какво  свързвате Порто?” ще бъде посочен само един отговор - “портвайн или Виното от Порто”!
За посещение в града е много лесно, макар и да не препоръчваме, да се посвети цялото свободно време, в дегустация на десетките видове портвайн! С едно малко уточнение ....избите всъщност са в друг град, макар и на една река разстояние: Вила Нова де Гая. 
А тук крайбрежната улица изглежда лесна на идване и доста весела и дълга на връщане.Дегустацията на виното е задължителна, а съветите как, кога и на каква температура да го консумирате за удоволствие и наслада - ще са нашия бонус за вас!
Следва една интересна във всичко отношение обиколка сред прочутите изби на производители на портвайн от столетия като Sandeman, Calem, Ramos Pinto, Ferreira, Graham’s и Taylor’s. До там можем да стигнем преминавайки по един от най-красивите европейски мостове - железния “Луиш I” !
Не е за изпускане, нали? Добавете към тях и ресторантите, баровете и терасите с изглед към отсрещния стар град на Порто отвъд реката и ще получите онази картина, която винаги сте си представяли, когата става въпрос за града на пристанището -  О Порто .  Или “О, Порто?!”
Нощувка.

Ден 3 :

1 май 2023
Закуска.
Време е да се отправим към португалската столица, Лисабон в един ден посветен на архитектурните шедьоври, съчетани с богатата португалска история, океан и чудеса.
За начало на деня ще се отбием в по-добрата Венеция, португалската - Авейро, с шарените лодки, каналите из града и много истории за сол, цветни къщи и безкрайния океан.
Ще видим един най-свещеното място в Португалия - Фатима, заедно с Виа Сакра и историята на трите пастирчета.
По пътя към Лисабон ще посетим и Назаре, градът с библейско име,с най-високите вълни, най-красивите гледки, най-добрите рибари, най-пъстрите  облекла и най-топлото слънце, за да видите каква е Португалия в нейната неподправена природна красота, съчетана със спокойствието на непреходността.
Преди да достигнем крайната ни точка за деня, ще се отбием и в Обидуш - отново “най”, но този път - най-добре запазеният средновековен град в страната, където ликьорът от вишни, “жинжа”, е основния повод и оправдание за бавното преминаване по малките улички, чак до величествената крепост, покрай столетната история, красивите малки магазинчета, белите къщи и много цветя.
Пристигане в Лисабон вечерта и настаняване.
Нощувка.

Ден 4 :

2 май 2023
Закуска.
Знаете ли, че Лисабон е разположен на седем хълма? Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив … Днес ви очакваме, обули най-удобните ви обувки, за една целодневна разходка из Града на Светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.
Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание.
Ще се качим по “съвременен” начин на върха на Крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. 
Ще разберем защо шарените фаянсови плочки са най-красивата част от португалското наследство. Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти, квартален дух и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол, Санта Лузиа, Санто Ещевао.
Няма да пропуснем да опитаме за обяд прекрасната португалска кухня, а по пътя ще има и време за ароматно кафе с пащел де ната, бира с пащел де бакаляо или просто чаша от най-добрите португалски вина. За следобед ще се изкачим до другата страна на Лисабон - кварталите Байру Алто, Шиаду, Санта Катарина, Беато, Принсипе Реал, за да видим как градът се развива през вековете и да се повозим на известните във всяка снимка от Лисабон трамваи - защото никоя обиколка няма да е пълна без да усетите тръпката от това пътуване из най-тесните и стръмни улици на града, от единия до другия му край.
И след уникалния залез над сградите и реката, ще отидем да слушаме фадо, музиката на португалската душа, да поговорим с местните жители и да се опитаме да вникнем в непреведимата дума - saudade.
Нощувка

Ден 5 :

3 май 2023
Закуска.
Тръгваме рано сутринта към Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка.
Пътуването от Лисабон до Синтра е само 40 мин. След преминаване на първоначалния “О,невероятно”  ефект от първия допир с този Рай на Земята ще спрем за кратка кафе-пауза съчетана, разбира се, с местните специалитети - кейжадаш и травесейрош.
Пешеходната разходка в центъра на Синтра ще ни докосне до изключително красивия Национален дворец с емблематичните му комини, безкрайно интересна история и една от най-старите и запазени колекции от азулежуси в Португалия.
Отправяме се към Кинта да Регалейра за посещение на едно от най-мистичните места в цяла Европа, ако не и в света, създадено в ума на един милионер-алхимик, пресъздадено от оперен сценограф и служещо за връзка между земните и морските недра и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост, където всяко дърво, цвете, камък, дори и пейка имат своето символично значение, а природата и човека са главните актьори тази мистична пиеса. Ще отидем разбира се и до най-известната забележителност на Синтра - двореца “Пена”, известен освен с ярките си цветове и с историята на неговото създаване, кралските особи, живели в него и една голяма любов. Всичко това сред огромен парк в стил романтизъм и невероятно красива смесица от култури, философия и необятен хоризонт. И ако си мислите, че това е величествено - нека ви покажем истинското величие на Природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Усещането да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно. Връщане в Лисабон и възможност за вечеря с фадо музика в една от най-добрите и автентични  “къщи за фадо” в Лисабон.
Нощувка

Ден 6 :

4 май 2023 г
Закуска.
Да не си помислите, че сме забравили Кашкайш и Ещорил  - сърцето на португалското “Слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук? Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”.
Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Белейн, с Манастира “Жеронимуш”,  Паметника на откритията, Кулата на Белейн “ Сао Висенте”, да не опиташ пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места. 
Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. Ще видим как се приготвят световно известните сладкиши - пастейш де Белейн и ще поръсим няколко от тях с канела преди да се насладим на неповторимия им вкус.
Ще влезем и в уникалния Музей на каляските, а за успокоение на очите ще застанем на покрива на един друг музей и ще погледаме как лодките и корабите плават спокойно по река Тежу за една от най-красивите гледки в света с моста “25 април” непосредствено пред нас. А защо не да погледаме заедно града откъм самата река...
Нощувка

Ден 7 :

5 май 2023

Организиран трансфер хотел - летище в Лисабон и отпътуване за България с полет на Луфтханза в 07:30ч.  Adeus и до нови срещи!

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
3*, Възрастен в двойна стая нощувка и закуска 1867
3*, Възрастен в единична стая нощувка и закуска
2352

  Ценaта включва:

    Самолетен билет София – Порто // Лисабон – София с прекачване
  ✔ 23 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен
   Пешеходна екскурзия в Порто 
  ✔ Автобусна екскурзия до Брага и Гимараеш
   Пешеходна екскурзия в Лисабон
   Екскурзия до Авейро, Фатима, Назаре и Обидуш
   Пътнически и летищни такси;
   Трансфер летище – хотел – летище;
   Транспорт от Порто до Лисабон.
   2 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Порто;
   4 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Лисабон;
   Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с Assistance)
   Водач придружител от агенцията 

  Цената не включва:

  ✓ Посочените в програмата допълнителни екскурзии срещу доплащане
  ✓ Туристическа такса в размер на 2 евро на ден на човек, която се заплаща на рецепция в хотела в Порто и в Лисабон
  ✓ Входни такси за обектите
  ✓ Допълнителни мероприятия, посочени като невключени в цената
  ✓ Транспорт до фадо ресторант
  ✓ Застраховка Отмяна на пътуване, покриваща неустойки при анулация по звдравословни причини
  ✓ Туристическа такса в размер на 2 евро на ден на човек - заплаща се задължително от туристите на рецепция на хотела
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 65г - 20 лв.

  Входните такси за обектите към месец ноември 2022 са следните:
  Катедралата Параклиса и Casa do Cabido €3.00
  Книжарница " Lello & Irmão" €5.00
  Катедралата в Брага - катедралата, параклисите и съкровищницата €5.00
  Параклиса на фамилият Брагаа Коимбра €5.00
  Крепостта Сао Жорж в Лисабон €10.00
  Националния дворец в Синтра €10.00
  Двореца Пена (парка и двореца отвътре) €14.00
  Двореца Пена (само парка и двореца отвън) €7.50
  Кинта да Регалейра €10.00
  Музей на каляските в Лисабон €8.00
  Манастир Жеронимуш €10.00

  Условия за резервации:
  За резервации до 28.03.2023 - депозит в размер на 30% до 24 часа след сключване на договора
  Доплащане: до 28.03.2023

  Условия за анулации:
  до 24 часа след подписване на договора - без неустойки
  до 28.03.2023 - удържане на заплатения депозит
  след 28.03.2023 - удържане на пълната сума 

  Допълнителни услуги:

  • Екскурзия до Синтра, Кинта да Регалейра и Кабо да Рока (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  • Екскурзия до Кашкайш, Ещорил и Белейн  (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  • Разходка с лодка по р.Дуро - 40 лв. 
  • Вечерно шоу във Фадо ресторант 
  Забележки:

  1. Цените на екскурзиите и предложените допълнителни услуги са калкулирани към ноември 2022 и е възможно да претърпят изменения
  2. Травел Холидейс си запазва правото да актуализира цената на екскурзията при повишаване цените на услугите, включени в програмата

Запитване:

 
 1. Цените на входните билети за обектите и на мероприятията са валидни към месец ноември 2022г и е възможно да претърпят промени
2. Всички екскурзии се осъществяват на български език с участието на Иван Пелтековлицензиран местен екскурзовод с богат опит
3. Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително и след започването на екскурзията цените се повишават с 30%.
4. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднита. Застраховката е на стойност около 5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписванет на договора.
5. Екскурзията се провежда при минимум 30 записани
6. Срок за уведомяване за несъбран минимален брой записани - 30 дни

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции