ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ : Пътешествие в Горна Месопотамия "Люлката на човешката цивилизация" - 17 Октомври 2023 от Бургас/Варна

2466 BGN
 Турция
 10 Дни / 9 Нощи
 Самолет

Тези библейски земи са част от Плодородния полумесец – мястото, където през Каменната ера са се зародили земеделието и животновъдството. Тук преди невероятните 12000 години е изграден най-древният храм в света. Много велики цивилизации са властвали тук: Асирия, Урарту, селевкиди, комагени, елини, перси, римляни, араби… Всяка от тях е оставила забележително и уникално наследство, което ще видим и преживеем по време на това пътуване!

Дата: 17.10.2023г.

Можете да видите още програмата с полет от София
 тук: https://bit.ly/3YxUOpo
С полет от Варна: https://bit.ly/405cc53


Намаление от 150 лв, калкулирано в крайната цена до 30.06.2023

Граждани на Р. България могат да пътуват, както с международни валидни паспорти, така и с лични карти.

Маршрут: Бургас/Варна – Истанбул – Карс - Ван – Диарбекир – Хасанкейф - Мардин – Шанлъурфа /Гьобеклитепе, връх Немрут - Истанбул – Бургас/Варна

Акценти на програмата:
Посещение на руините на Ани – столицата на арменското царство ;
Великолепния дворец на Исхак-паши  - един от малкото примери за оцелели исторически османски дворци, добавен към предварителния списък на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство
Цитаделата и царските гробници във Ван – древна Тушпа, столица на Урарту
Езерото Ван, остров Акдамар и царската арменска църква на Светият кръст
Крепостните стени на Диарбекир, най-големите в света след Великата китайска стена
Потъналия Хасанкейф - едно от най-старите постоянно обитавани селища в света - на около 10 000 години
Приказният каменен град Мардин, християнският остров в Анадола
Сирийските православни манастири Дейрулзафаран и Мор Габриел, където молитвите все още са на арамейски, езикът на Христос Спасителя
Библейският Харан, споменат още в Стария завет. Оттук пророкът Авраам тръгва за Ханаан
Пещерата, в която се е родил пророкът Авраам и езерото със свещените риби в Урфа - първия християнски град
Светилището в Гьобеклитепе, което преобърна всички представи за историята на човека
Невероятните и уникални светилище и гробница на царя на Комагена Антиох I Теос на връх Немрут

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА


Програма

Ден 1 :

17.10.2023 ВАРНА/БУРГАС - ИСТАНБУЛ – КАРС
Ранно отпътуване с автобус към новото летище на Истанбул от Варна/Бургас. Полет в 12:35 до Карс, кацане в 14:40.
Още от летището ще се отправим на панорамен тур на града. Сутрешен полет от Терминал 2 по маршрут София - Истанбул - Карс. Градът е основан през древността и има дълга история, която се отразява в множество забележителности, които може да се видят в града и неговата околност. Най-известната забележителност е крепостта Карс, която е построена през средновековието и е била важна за укреплениета на града в различни периоди от историята на Турция. В града има също така много музеи, като музея на историята на Карс, музея на археологията и музея на етнографията.
Една от най-популярните забележителности в околността на Карс е Анитлия (Анитле кале), която е древна арменска крепост, построена на високо над платото Арпа и е една от най-впечатляващите и мистериозни археологически забележителности в региона. Карс е известен също така с богатата си кухня, която е смесица от традиционната турски и арменската кухня, като най-известните ястия са пастърмалъ, ламба кебап и кесек чорбаши.

Ден 2 :

18.10.2023 КАРС – АНИ - ДВОРЕЦЪТ ИСХАК-ПАШИ  - ВАН
След закуска ще се отправим към Джамията Фетие - сграда, превърната от християнска църква с наименование Александър Невски в джамия. Построена е в края на 19 век и е една от най-старите сгради в региона. Църквата е построена от руснаците след като Руската империя превзема Карс и създава Карска област през 1878 г. По време на арменския геноцид от 1915 г. църквата е била нападната и арменските жители на Карс са били насилствено депортирани или убити.
Луковите куполи на църквата, която е пример за руска религиозна архитектура , са демонтирани през 1953 г. и камбанарията е разрушена. За известен период от време бива използвана като закрита спортна зала до 70-те години на миналия век, а по-късно е превърната в джамия с две минарета, добавени през 1984 г. 
Следващата ни спирка ще бъде джамията Кюмбет.   Сградата е построена през 10-ти век от крал Абас (крал на Багратидска Армения от 928 до 953 г.) като арменска апостолическа църква в чест на 12-те апостоли - едно от най-важните места за християнския свят през своя период. През 1579 г. е превърната в джамия, през 19-ти и началото на 20-ти век в руска православна и по-късно в арменска катедрала. През 1993 г. отново е превърната в джамия, която наричат Кюмбет джамия. В момента тя е част от по-голям ислямски комплекс. Църквата на 12-те апостоли е наричана още Света София на Изтока, защото по архитектура прилича на джамията Света София в Истанбул.
Отправяме се към руините на Ани – столицата на Багратисткото арменско царство. Населението на града-крепост, създаден по заповед на цар Ашот достига 100 000 души, което за 11 век е впечатляващ факт. Емблематичният град често е наричан „Градът на 1001 църкви“, въпреки че броят им е значително по-малък. До момента са разкопани от археолози и историци 50 църкви, 33 пещерни параклиса и 20 параклиса, украсени с фигури на хора, лъвове, природа и орли, посветени на Матей, Марк, Лука, Йоан - авторът на първите четири глави от Библията. 
Историческият град Ани е важен не само за християните, но и за други религии. След като Алпаслан влиза през Анадолската порта и завладява региона, първата джамия, построена от турците в Анадола (1072 г.) е в Ани. В допълнение, първият зороастрийски храм на Анадола, Ateşgede, също се намира в Ани. Освен това тук е първият надпис, написан от турците в Анадола.
Всъщност от разкопките в град Ани става ясно, че е имало градска структура още по време на периода Урарту през 900 г. пр.н.е., а Ани е получила името си от Ан, богинята на земята на урартите. Пещерите под хълма, където се намира градът, и в дъното на долината са били селища и гробища, използвани около 4500 г. пр.н.е. Ани е изоставен, когато Пътят на коприната губи значението си като търговски път с откриването на нос Добра надежда. При силно земетресение в края на през 16 век, повечето сгради са разрушени.
В комплекса ще ви покажем останките от църквите на Светия Изкупител, на крал Гагик Свети, на Св. Григорий, на Тигран Хоненски и Църквата на Абугамрент.
Продължаваме в посока Ван, като по пътя ще посетим великолепния дворец на Исхак-паши - един от малкото примери за оцелели исторически османски дворци. Строежът му започва през 1685г и продължава десетилетия.  През 2000 г. дворецът е добавен към предварителния списък на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство . Резюмето на ЮНЕСКО гласи: 
„Дворец по Пътя на коприната близо до иранската граница... Изобщо не е в османската традиция, а е по-скоро смесица от анадолска, иранска и северномесопотамска архитектурна традиция...“
Пристигане във Ван. Настаняване в хотела. Вечеря.  

Ден 3 :

19.10.2023 ВАН                     
Нашата програма във Ван ще започне с Цитаделата и царските гробници с клинописни надписи. Преди 3000 години (от IX до VI век пр.н.е.) на мястото на днешния град се намира Тушпа, столица на древно Урарту. По-късно той е част от Велика Армения и столица на някои от по-късните арменски царства. През различните епохи го владеят перси, византийци, араби, монголи, селджуци и много други. И накрая османските турци. 
Богатата сбирка от ценни артефакти в Археологическия музей ще ни покаже славното минало на тази земя. 
Обяд в местен ресторант (срещу доплащане) или свободно време.
Съвремен Ван предлага още една голяма забележителност: домът на прочутите Вански котки! Тези изумителни животни са с гъста тебеширено бяла козина и разноцветни очи. И обичат да плуват! Поставени са под защита и износът им от Турция е забранен.
При възможност ще направим екскурзия до руините на древна урартска крепост  (VII. пр.н.е.)
Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 :

20.10.2023: ВАН – о-в АКДАМАР –  ДИАРБЕКИР 
След закуска ще направим посещение на уникална работилница за ръчноплетени килими по типична за региона техника с връзване на възли. Шарките се образуват чрез сплитането на възли от разноцветни памучни или вълнени нишки. За 1 квадратен сантиметър се правят около 120 възела.
Нашата програма ще продължи с живописно пътешествие край заобиколеното от високи над 4000 метра вулканични планини изключително красиво езеро Ван. То е най-голямото содено езеро в света и четвъртото по площ безотточно езеро. Водата му е наситена с карбонат, сулфат и натриев хлорид, което я прави абсолютно неподходяща за пиене и живот. Но въпреки това езерото Ван може да се похвали с една уникална риба, единствената, която може да живее тук и никъде другаде по света. Нарича се перлен кефал.                     
Малко корабче ще ни отведе до известния с богатата си история остров Акдамар (Агхтамар), за да се възхитим от арменската царска църква на Светия кръст, построена преди повече от 1000 години. Ще се насладим на нейните прекрасни стенописи и впечатляваща древна архитектура. Построяването на този храм е свързано с интересна легенда за голяма любов с нещастен край. Ще ви я разкажем на място. 
След това желаещите ще имат възможност да похапнат от прочутия перлен кефал.
След като похапнем ще се отправим към Диарбекир - античния Амида. Днес той е 
неофициалната столица на кюрдите. 
По пътя ще направим фотопауза край величествения мост Малабади, прочут с най-дългата и висока арка от всички каменни мостове в света. Според местни източници куполът на Света София можел да се побере под нея. Построен е през далечната 1147 година. Като се има предвид нивото на инженерните науки тогава, той представлява уникално строително чудо, трудно постижимо дори в днешно време!
Настаняване в хотела в Диарбекир. Свободно време. 
Вечеря и нощувка. 

Ден 5 :

21.10.2023 ДИАРБЕКИР
След закуска ще започне програмата ни в Диарбекир от древната суриянска (сирийска православна) Патриаршеска църква Дева Мария, Голямата (Улу) Джамия, една от първите в Месопотамия (639 година) и прилежащия към нея етнографски комплекс, представляващ богата чорбаджийска къща, медресе, кервансарай и други.
В свободното време за похапване препоръчваме да посетите и старинния Хасан паша хан - един от най-важните ханчета на Диарбекир през първата половина на 19 век.
Ще продължим към Черната базалтова крепост на Диарбекир -  известна в българската история със заточените дейци на нашето националноосвободително движение. Построена е от римския император Констанций II през IV век и е била втората по големина и здравина в света след 
Великата китайска стена. Тогава Диарбекир е бил граничен град и важна спирка по Пътя на коприната.  За него са се водили много битки между перси и римляни.   Нашата последна спирка за деня ще бъде друга голяма забележителност - старият мост над река Тигър. Той също е от черен базалт и много величествен! Наричат го „моста с десетте очи“, защото има десет арки. Плодородната долина на реката Тигър е прочутата с огромните зелено-черни дини с тегло от 40 до 65 килограма. 
При възможност и желание може да посетите самостоятелно Археологическия музей. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 :

22.10.2023 ДИАРБЕКИР – ХАСАНКЕЙФ –ДЕЙРУЛЗАФАРАН - МАРДИН
Програмата в този ден ще започне с посещение на древното селище Хасанкейф - разположено по бреговете на река Тигър. Хасанкейф вероятно е едно от най-старите постоянно обитавани селища в света - на около 10 000 години. Хасанкейф и заобикалящите го варовикови скали са били дом на хиляди пещери, създадени от човека, 300 средновековни паметника и уникална екосистема в каньон – всичко това превръща Хасанкейф в музей на открито. За съжаление в момента градът в момента е потънало съкровище, заедно с археологическите артефакти, които все още са заровени под него. Въпреки протестите на местните власти, археолози, архитекти, природозащитници и екологични групи, именно на територията на Хасанкейф бе построен язовир, а обитателите му – изселени. Все пак на повърхността са останали някои паметници, които ще видим с лодка, плавайки в язовира. 
Ще продължим към тайнственния и загадъчен християнски манастир Дейрулзафаран (Шафрановия).
Той е бил заселен от около три хилядолетия, въпреки че повечето скални жилища са на около 2000 години. Вероятно е бил обитаван първо от асирийци и/или урарти, а след това със сигурност от последователни римски, византийски, тюркски и арабски династии.
Основан е през далечната 493 година и в продължение на векове е седалище на патриарха на сирийската православна (суриянска) църква. Ще разгледаме църквата, медицинското училище, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата на патриарсите. Накрая ще изпием по едно ароматно кафе или чай и ще продължим към Мардин.
За нас, християните, Мардин е специален! Тук живее една от най-древните християнски общности, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сурияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на I век. В наши дни потомците им пазят жива своята религия и традиции. В град Мардин и околностите живеят към 5000 сурияни, 70 на сто от тях - православни. Езикът им е семитски и е много близък до арамейския, езика на Иисус Христос. Тук започва нашата пешеходна разходка в един приказен музей на открито. Старият град е обявен за исторически и културен резерват. Поставен е под защитата на държавата и строежът на нови сгради е забранен. Ние ще се разходим по старинните каменни улици и при достатъчно време ще посетим Патриаршеската църква Свети Четиридесет мъченици, Улу джами (XII век), Шехидие джами, великолепната сграда на Старата поща и други. 
Ще се любуваме на красивата панорама към плодородна Месопотамия. 
Съвсем основателно наричат Мардин Втория Йерусалим. Много християнски верозиповедания са имали епископи тук: Арменската католическа, Халдейската католическа, Сирийската католическа и други църкви. Ще се опитаме да ви покажем някои от техните храмове, ако са реставрирани и достъпни.  Посещение на Археологическия музей (по желание).
Свободно време за разходка и проучване на чаршията.
Вкусна вечеря в хотела.

Ден 7 :

23.10.2023 МАРДИН - МИДИЯТ

Днес ни предстои приятно пътешествие из изключително интересните и живописни околности на Мардин.Първата ни спирка е столицата на сурияните Мидият, известен с красивите каменни къщи с богата ориенталска декорация. Доста турски сериали са заснети тук и много хора от цяла Турция посещават града, за да видят местата, където са стъпвали любимите им артисти. Но има нещо по-важно! Представителите на местната християнска общност са известни със своята сръчност. Те са неподражаеми дърворезбари, каменоделци и бижутери. В Мидият се произвеждат фантастични сребърни украшения от филигран.Другото, с което местните се гордеят е… виното! Нехарактерна за мюсюлманския свят напитка! А началото на винопроизводството е поставено не къде де е, а в близкия манастир Мор Габриел, основан още през 397 година от Свети Самуил и Свети Симеон. Големият му разцвет обаче е през VII век, когато негов игумен става Свети Габриел. Тогава в него са живеели аскетично повече от 1500 монаси и послушници, отдадени само на труд и молитви! Отвътре манастирската църква е била покрита със златни апликации. При нашествието на монголите златото и полилеите са плячкосани, а манастирът унищожен. През XVII век светата обител е възстановена отново.  Днес за сурияните това е най-святото място на света след Йерусалим. Тук са погребани много светци с техните реликви, както и няколко хиляди свещеници. Манастирът е действащ и се посещава от православни християни от цял свят.Продължаваме към митичния град Дара, едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Той също има много древна история, но големият му разцвет започва през 505 година, когато е построен отново от византийския император Анастасий I. Той го кръщава на себе си – Анастасиополис и го прави столица на Горна Месопотамия. Градът изиграва важна роля за защита на границите на Източната Римска империя. Бил е опасан от високи 20 м стени с дължина 4 км, но поради непрестанните битки от тях нищо не е останало. Персите все пак успяват да го превземат няколко пъти и го преименуват на своя владетел Дарий.   Едва една трета от Дара е проучена. Ще разгледаме издълбаните в скалата военни складове, казармите, храмове, обществени бани, арки, мост и други монументални структури. Но това не е всичко! Римските инженери са сътворили истинско строително чудо: първата в света дъгообразна язовирна стена, с която са променили коритото на местната река и чрез акведукти докарали водите ѝ в града. Но най-забележителни са огромните водохранилища, повечето от които скрити под земята. Според исторически източници в своя разцвет Дара - Анастасиополис е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал само 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат. Сега най-запазената забележителност е скалният некропол, в който са положени костите на 30 хиляди мъртъвци.Свободно време за разходка и пазар в Мардин.Вечеря. Нощувка.

Ден 8 :

24.10.2023 МАРДИН – ХАРАН – ШАНЛЪУРФА

След закуска ще тръгнем към древния Харан. Това незначително днес селище е наследник на прочут античен град, възникнал на важен търговски път в Северна Месопотамия преди 5000 години. Споменат е в хетски документи, в асирийски царски надписи и в Стария завет! В най-дълбока древност тук се е намирало светилището на лунния бог Син. Според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. През различни епохи го владеят вавилонци, мидийци, перси, селевкиди, римляни, парти, византийци, араби, селджуци, кръстоносци…По време на нашата обиколка ще разгледаме причудливите островърхи кирпичени къщи. Конусовидните им покриви завършват с малък отвор, който служи за осветление и за климатична инсталация. Ще видим още руините на древния храм на лунния бог, крепостните стени и други останки от великото древно минало. Край Харан се е намирал първият ислямски университет, построен през VIII век. Днес от него са останали руините на древна кула и полуразрушена арка. Кулата е била висока 60-70 метра и е служела за астрономическа обсерватория. Именно тук древният астроном Ал-Батани успява да изчисли за пръв път разстоянието между Земята и Луната.Пътешествието ни продължава към Шанлъурфа, т.е. Славна Урфа. Много са легендите свързани с този град. Библията и Коранът твърдят, че тук са се родили много светци, но най-важният е пророкът Авраам (Ибрахим), легендарният родоначалник на три религии: юдаизъм, християнство и ислям. Урфа и днес се счита за петия свещен град за мюсюлманите.                      Нашата обиколка ще започне от Цитаделата. От древната крепост не е останало много, но над руините ѝ стърчат величествено две високи 15 метра колони с коринтски капители. Според местни легенди те са част от трона в двореца на асирийския цар Нимрод. Ние ще се насладим на прекрасната гледка към светите места на Урфа и ще тръгнем пеша по живописния път надолу, за да се поклоним в пещерата, където се е родил пророкът Авраам. Ще посетим и свещената джамия Халил-Рахман. Близо до тях сред красив парк се намира Езерото със свещените риби. Древно предание разказва, че жестокият тиранин Нимрод заповядал да хвърлят Авраам от Цитаделата в огромен огън, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и го спасил. За да отдадат почит към пророка, многобройните вярващи хранят свещените риби. Според поверието, който улови риба от това езеро, ще ослепее, но ако види бяла риба, вратите на Рая ще се отворят за него!В историята на Урфа има още много славни страници. Той е първият град, в който християните започват свободно да изповядват религията си. Това се случва още през средата на I век. За арменците Урфа също е свещен град, защото тук е създадена тяхната азбука.  През III-II век пр.н.е. става част от царството на селевкидите, наследници на Александър Македонски. Те го преименуват на Едеса, защото приличал на богат на вода град в родната им Македония. След около 1200 години, през XI век, рицарите от Първия кръстоносен поход, предвождани от Балдуин дьо Буйон, основават тук Графство Едеса.Ние ще продължим нашата обиколка с посещение на новия Археологически музей. Богатата му сбирка включва двете най-стари статуи, сътворени от човешката ръка преди 12500 години и още много уникални артефакти.Свободно време за разходка и обиколка на чаршията. Вечеря. Нощувка.

Ден 9 :

25.10.2023 ШАНЛЪУРФА – ГЬОБЕКЛИТЕПЕ и НЕМРУТ

Днес ще разгледаме две от най-великите чудеса, сътворени от човека – Гьобекли тепе и деветметрови каменни фигури на богове на връх Немрут!Гьобекли тепе е най-древният и най-мистериозен мегалит в света, който промени разбирането за развитието на човешкото общество. Възрастта му е около 12 000 години!!! Той е със 7000 години по-стар от Стоунхендж и със 7500 по-древен от пирамидите! Състои се от няколко групи каменни колони с височина от 3 до 6 метра и тегло от 40 до 60 тона, подредени в кръг и покрити с изображения на диви животни само от мъжки пол, повечето в състояние на ерекция… Историците нямат обяснение как е създаден мегалитният комплекс. В края на Ледниковия период и началото на Каменната ера хората не познават земеделието и са били само скитащи ловци и събирачи. Живеели са предимно в пещери или временни биваци и все още е нямало наченки на уседнал живот. Загадка е също как са докарани каменните блокове и как са обработени с примитивните оръдия на труда, с които хората са разполагали тогава! Много изследователи смятат, че Гьобеклитепе е първият религиозен храм. Богатата фауна, изобразена на колоните, включително водолюбиви и тропически животни, подкрепя предположението, че това пустинно място някога е било Райска градина, библейският Едем, в който щастливо са живеели Адам и Ева! През 2018 година то е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.Следва фотопауза при стената на язовир Ататюрк, най-голямата от 22-те стени на реките Ефрат и Тигър и една от най-големите в света. Висока е 169 и дълга 1820 метра. Освен огромна, тя е и много красива! Гледката е величествена и възхитителна! Строежът започва през 1983 година, завършва през 1990 година и струва около 1,25 милиарда щатски долара.Нашето пътешествие продължава към връх Немрут или Нимрод, едно от най-тайнствените и вълнуващи места на нашата планета. Висок е 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В древността е служел едновременно за гробница и светилище. На самия връх е издигната огромна надгробната могила с диаметър 150 и височина 45 метра. Досега археолозите не са успели да проникнат и никой не знае, какво се крие под нея. Охраняват я деветметрови каменни фигури на богове, герои, лъвове и орли, някои с тегло 5 тона! За съжаление, времето не ги е пощадило и главите им лежат разпръснати наоколо. Дори и паднали, те соктомвриват с размерите си. Всяка от тях е висока около 2 метра! Гробницата и светилището са построени от царя на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 година пр.н.е. Той искрено вярва, че е безсмъртен и произлиза по бащина линия от легендарните персийски царе Дарий и Ксеркс, а по октомвричина от Александър Македонски. Добавя към името си титлата Теос, което означава Бог, а Немрут е трябвало да стане център на нова религия, обединяваща елинската и персийската митологии. Затова колосалните статуи на западната тераса са на Зевс, Херакъл, Аполон, а на източната на персийски божества… и на самия самия Антиох, естествено! В култов надпис той заявява, че е построил светилището за идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици и проклина всеки, който посмее да го оскверни!Ще останете изумени от светилището на Немрут! За неговото създаване са преместени повече от 300 хиляди кубични метра камъни и чакъл на върха на стръмна и висока повече от 2000 метра планина – постижение, съизмеримо само с пирамидата на Хеопс! И това го извършва без никакви технически средства един малък народ от малка страна, която не разполага с голям човешки или икономически потенциал. Гледката от върха към околните планини, долини и язовири също е величествена и неописуемо красива, особено при изгрев и залез.Наблизо има и други антични паметници: могилата-гробница на цариците Каракуш, руините на Арсемия, столицата на Комагена, римския мост...Завръщане в Урфа. Вечеря и нощувка.

Ден 10 :

26.10.2023 УРФА – ИСТАНБУЛ – БУРГАС/ВАРНА 

Свободно време за последни покупки. Освобождаване на стаите и трансфер до летището за полет Урфа – Истанбул. Посрещане на летище Истанбул и трансфер с автобус до Бургас/Варна.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
На човек в двойна стая закуска и вечеря 2316
Единично настаняване закуска и вечеря 2805

  Ценaта включва:

  Транспорт с лицензиран климатизиран автобус от Варна/Бургас до новото летище на Истанбул и обратно
  Полети Истанбул – Карс и Урфа – Истанбул с включен 1 бр. чекиран и 8 кг ръчен багаж
  Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус
  9 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3 и 4* – 1 нощувка в Карс, 2 нощувки във Ван, 2 нощувки в Диарбекир, 2 нощувки в Мардин, 2 нощувки в Шанлъурфа
  Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата
  Застраховка „Асистанс“ с покритие 10 000 евро
  Лицензиран турски екскурзовод на български език
  Водач от туристическата агенция по време на цялото пътуване

  Цената не включва:

  ✓ Всички обяди, входните такси за обектите, които ще посетим и микробуса до върх Немрут.
   Застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация поради заболяване. Приблизителната стойност на застраховката е около 3% от цената на екскурзията и Травел Холидейс съдейства за сключването.
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 72 години - 20 лв
  ✓ Доплащане за трансфер от/до Варна при мин. 6 записани - 70 лв. 
  ✓ Такса настаняване - 8.50€ (за целия престой)


  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Условия за резервации:          
✓ Депозит в размер на 800 лв при подписване на договора
✓ Доплащане до 30 дни преди отпътуването

Условия за анулации:
✓ До 30 дни преди отпътуването – задържане на депозита
✓ При по-малко от 30 дни до отпътуването  – задържане на пълната сума

Забележки:  
✔ трети възрастен заплаща цена като първи и втори възрастен
✔ дете на допълнително легло - на запитване
✔ Препоръчваме застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация при положителен тест за COVID-19 след 96-тия час преди пътуването, както и при здравословна причина за прекратяване на договора. Приблизителната стойност на застраховката е около 3% от цената на екскурзията и Травел Холидейс ООД съдейства за сключването.
✔ Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на участниците по-малък от 30.  Ако не приемат новото предложение, както и при анулиране на екскурзията, участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!
✔ Местата в автобуса се определят по реда на заплащането на депозита! 
✔ Минимален брой записани за осъществяването на екскурзията: 30
✔  Срок за уведомяване за несъбран минимален брой туристи по пътуването: 30 дни преди отпътуването
✔ Пътуването е с културна насоченост и включва посещения на най-значимите архитектурни обекти и паметници в този район на Турция. Свободното време е сравнително ограничено, но в рамките на необходимото.
✔ Туроператорът се запазва право да увеличава цената на туристическия пакет, ако стойността на транспортните разходи, размерът на таксите и данъците, свързани с пътуването, както и летищни, пристанищни и други такси, се увеличат след сключване на договора до началото на пътуването, както и ако се промени валутният курс от момента на сключване на договора до началната дата на пътуването. Промяната се изчислява по актуалния фиксинг на БНБ за съответната валута, към конкретната дата на промяната. Увеличението на стойността на пътуването трябва да съответства на изменението на съответните разходи, като начинът на изчисляване е пропорционален на увеличената стойност на посочените разходи.
✔ В случай на невъзможност да бъде проведена екскурзията поради затваряне на граници или въведени забрани за пътувания, туроператорът ще възстанови на записалите се заплатените суми в срок от 14 дни!
✔ Туроператорът си запазва правото да прави размествания по програмата
✔ Туроператорът не носи отговорност, ако някой от предвидените за разглеждане обекти е затворен поради ремонт, реставрация или друга причина.

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции