ЮЖНА ПОРТУГАЛИЯ: Мое вълшебно Алгарве - авторска програма на Иван Пелтеков 03.04.2024г.

3189 2989,00BGN
 Португалия, Испания
 8 Дни / 7 Нощи
 Самолет

Една програма специално разработена за Травел Холидейс от Иван Пелтеков.

“Мое вълшебно Алгарве” - 03 април 2024
8 дни / 7 нощи

Маршрут: 
СОФИЯ - ФАРО - ЛАГОШ - ПОНТА ДА ПИЕДАД - КАБО САО ВИСЕНТЕ - САГРЕШ - ЕСТОМБАР - СИЛВЕШ - ПОРТИМАО - АЛКАНТАРИЯ - КАРВОЕЙРО - БЕНАГИЛ  - АЛБУФЕЙРА - ЛОУЛЕ - ВИЛАМОУРА -  ВИЛА РЕАЛ ДЕ САНТО АНТОНИО - АЯМОНТЕ - КАСТРО МАРИМ - АЛМАНСИЛ - ЕСТОЙ - ТАВИРА - САНТА ЛУЗИЯ - ФАРО -  ОЛЯО - ФАРО - СОФИЯ

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.10.2023 - намаление от 200 лв, калкулирано в крайната цената.

Най-южният район на Португалия, Алгарве е и един от най-красивите и интересни в цялата страна. Предпочитано място за лятна почивка на португалците и гости от цял свят, но криещо в себе си много от онази красота и автентичност, която може са се усети само отбивайки се малко по-навътре от райските плажове и океанската шир.

Отвъд прекрасното крайбрежие, спиращите дъха, скулптирани от вятъра, водата и слънцето скали и десетките видове цветя, Алгарве “ревностно” крие своето друго лице: десетките малки градчета, в който историята и легендите оживяват; природните паркове; ниските си планини, по които се простират докъдето ви стига взора портокалови и маслинови дървета; малки, скрити водопади…

Не сме “разбивачи на митове”, като този, че Алгарве е място само за лятна ваканция. Но сме хора, познаващи този прекрасен регион и знаем, че някъде тук се крие поезията, чара, хората, хубавата храна и онези изгреви и залези, които остават завинаги в съзнанието на всеки, докоснал се до тази земя.

Забързани в ежедневието, не винаги успяваме да обърнем внимание на уникалните моменти, красотата, която светът ни дава всеки ден, и която ни носи и радост, и малко щастие. Ще се опитаме да “спрем” света за малко, за да да направим за вас точната доза от този лек, който е препоръчително да приемате поне два пъти годишно за по шест месеца - нарича се Португалия, а в този случай ще бъде Алгарве! 

Bem vindos, добре дошли на юг!

Дати на тръгване:

03-04-2024


Програма

Ден 1 :

Отпътуване от София в 6:00 ч. с полет на Луфтханза през Мюнхен. Пристигане на летище “Гаго Коутиньо” във Фаро в 13:25 ч. Посрещане на летището от Вашия лицензиран екскурзовод на български език в Португалия - Иван Пелтеков. Организиран трансфер до хотела ви  и настаняване. В първата ни обща среща, след настаняване и почивка, ще имате възможност да научите всичко, което ви интересува за Вашия престой в Алгарве, за историята, традициите, кухнята, интересните места, природата и хората в тази част от Португалия. Ще разберете защо Албуфейра има славата на един от най-популярните курорти в Алгарве, защо е много различна от образа си на “парти дестинация”. Ще се разходим из Стария й град, преминавайки през някоя от трите порти на старинната крепост “Порта де Санта Ана”, “Порта де Прайа”, “Порта де Праса”. Никоя обиколка на Албуфейра няма да е пълна без преминаване по пешеходната улица “ Пети октомври”, покрай Часовниковата кула, без да поседнем и погледаме хоризонта от панорамната площадка на “Pau de Bandeira”. Или просто ще се отдадем на dolce far niente в някое от многобройните кафенета и/или сладкарници…
Вечеря и нощувка.

Ден 2 :

Закуска.Спомняте ли си най-западната точка на Европа - Кабо да Рока? Ще допълним географските си познания и с най-югозападната  такава  - Кабо Сао Висенте. Над отвесните скали и сред честата мъгла се издига морски фар, насочващ със светлината и звука си не само корабите, но и хората - всеки има нужда от малко надежда в океана на живота, нали? В Сагреш, на няколко километра от Кабо Сао Висенте, твърдят някога е било основано и действало Морското училище на Енрик Мореплавателя, дало тласък на португалските експедиции и добавило нови, явни и тайни познания в науката и образованието на много бъдещи поколения. Ще доближим това училище, кацнало на скала до самия океан, ще притворим очи и може би ще видим невидимото и ще се пренесем назад във времето. Ще посветим днешния следобед на Лагуш - градът е успял да смеси португалските морски традиции, с красива природа, крайбрежие и туризъм. Как ви се струва да започнем деня на рибния пазар? Достолепието на Лагуш струи и от разнообразието на архитектурните стилове, постигнато неусетно в хода на историята и с останки от дългото арабско присъствие в Алгарве, и от славното време на португалските откриватели, и от търговското значение на града от последните два века. Разходката покрай къщите, останките от крепостните стени от XVI в и малките улички ще ни отведе на централния площад със статуята на Енрик Мореплавателя, до форта “Бандейра”, сградата на Пазарът за роби, свидетел на тъмната страна на португалската морска експанзия и до малката, но ценна църква “Санто Антонио”. 
Няма да пропуснем и съвременното яхтено пристанище на града, от който през XV в. са отплавали всички португалски кораби по посока на Африка в търсене и изследване на нови земи.
След това ще се отправим към най-красивата част от и около Лагуш - крайбрежието и неговите плажове. Покрай плажа Санта Ана, през плажа “Камило” и още няколко техни събратя по красота ще достигнем до Понта да Пиедад - причудливата игра на природата със скали и океан, която и до днес се играе от и за всеки, достигнал до това райско кътче. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 3 :

Закуска.
В този прекрасен ден се отправяме на посещение към Quinta dos Valles в Естомбар за дегустация на вина от района на Алгарве и местни продукти. Ако си мислите, че всичко приключва тук - помислете пак…
Ще посетим и  старата столица на Алгарве - Силвеш, с нейните малки улички, вероятно най-красивата крепост в цяла Южна Португалия, хиляди портокалови дръвчета, един прекрасен цветен площад и много щъркели... Ще изпием по едно кафе с дребни (и не толкова дребни) сладки в най-красивото кафене в града, ще опитаме портокалов сок от...портокали от Алгарве или просто ще отпием глътка ликьор от портокали или смокини, говорейки си за поезия от времето на арабските владетели на града. Следобед ще се отправим към Портимао. Освен “перлата в короната” - плажът “Роша”, ще се разходим и из историческия център на града, с Площада на Републиката и Манастира на Колежа на йезуитите, Двореца на графовете на Бивар, пъстрите фасади с улично изкуство, крепостта “Санта Катерина де Рибамар”, покрай старите рибарски кейове и съвременното яхтено пристанище.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 4 :

Закуска.
Отправяме се към Лоуле, с най-голямото светилище на Св. Богородица на юг от Фатима и най-красивия покрит пазар в цяла Португалия - всяка събота преди обяд Лоуле оживява с това уникално представяне на автентична култура, традиции и продажбата на пресни продукти от региона.  Едно от най-добрите места в Алгарве, за да усетите истинския дух на района - и по малките улички на стария 
град, и заради крепостта и историческия музеи, и заради малките кафенета и ресторанти, и зареди поезията на Антонио Алейшо.
Виламоура е “витрината на лукса” на Алгарве, с яхтеното си пристанище, космополитната си атмосфера, но и с историята и музея на един от най-интересните археологически обекти в Алгарве - Римската вила в Cerro da Vila. В близост до Виламоура е и един от най-красивите алгарвийски плажове - Фалезия, обграден от червени скали, пренасящ ни в друго измерение на природата и човешкия свят.
Близкия курортен град Куартейра е на другия полюс - там е онова обикновено Алгарве, което през миналия век се превръща от малко рибарско селище в привлекателен център за туристи от цялата страна през летните месеци. Елата с нас, за да видите как миналото и настоящето си дават среща, и да посетите новия интерпретационен център, разказващ по увлекателен начин историята на тези земи.
Искаме или не, всички пътища водят до Фаро - главният град на Алгарве е събрал в себе си и облика на модерността, младежкия дух, примесена със старинния облик от времето на първите португалски крале, установили властта си тук, изненадваща барокова архитектура и уникалната португалска павирана настилка - calcada portuguesa (калсада португеза). Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5 :

Закуска.
Денят ни ще започне с разходка из едно от по-малко известните места в Алгарве - Алкантариля. Разположен на хълм, с живописни гледки към брега и океана, история от времето на арабското присъствие, ограден през XVI в. с крепостна стена, части от която все още са запазени, и с няколко много интересни църкви - Църквата на Мизерекордията, Параклиса “Носа Сеньора до Кармо” и Параклиса-костница - един от малкото запазени в Португалия.
Спускайки се покрай едноименната река и езерото, която тя образува при вливането си в океана, ще достигнем и до крайбрежието на съседния град, Пера, известно от векове като Армасао до Пера, с рибарските лодки и историята на своята крепост от XVI в., пазила крайбрежието от набезите на корсарите. Вярата на всички, които влизат в “голямото море” всеки ден, за да търсят препитание е причината в тази крепост, обърнат към океана да бъде построен малкия параклис, посветен на Св. Себастиан.
Следобед ще се отправим към още един малък град, възникнал като рибарско селище - Карвоейро. Освен с разказите за една епична битка с пирати, за избирането на плажа към града за най-красивия в Европа през 2018 г., ще имаме възможност да видим и вероятно най-известния португалски плаж в света (и с милиони снимки :-) - Бенагил, с възможност до го видите или с организиране разходка с лодка, откъм открития океан, или отвисоко от сушата, преминавайки по пътеката над крайбрежието на Карвоейро.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 6 :

Закуска.
Отиваме на югоизток… на брега на естуара на р. Гуадиана, там където Португалия и Испания е срещат и често си подават ръка, ще посетим  Вила Реал де Санто Антонио. Защо го наричат “малкия Лисабон” ще видите сами…Прекрасен град, с много интересна история, чудесна архитектура, небосклон и едно небе, за които само поетите могат да разказват. Ще “прескочим” до испанския град Аямонте, запазил облика си от времето на арабите по тези земи, с белите си къщи,  андалусийския си дух, разхождайки се покрай реката, в историческия център, под палмите или посядайки на шарените пейки, покрити с цветни керамични плочки. Има едно сладко изкушение, което не можем да пропуснем: сред съставките му са бадеми, карамфил, лимон, зехтин, бяло вино, анасон и сусам, а канелата добавя сладост. Канелата е следващата ни спирка на испанска земя, защото ще видим Isla Canela и Isla Cristina - плажната ивица, която, казват, е най-доброто място за плаж на цялото южно атлантическо крайбрежие на Иберийския полуостров.На връщане към и в Португалия, за да затвърдим връзката на Португалия и Испания (ще разберете коя е Лусия Гомеш и защо Пако де Лусия издава музикален албум с името на му) , ще посетим и малкия град, с величествената крепост - Кастро Марин.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7 :

Закуска.
След кратко пътуване ще се озовем в Алмансил. Можете ли да си представите, че това малко градче има  3 (три!) ресторанта със звезди на Michelin? Не ресторантите ще са цел на нашето посещение, а скритата тайна - църквата “Сао Лоуренсо”. Малката, еднокорабна църква е най-значимата проява на бароковите азулежуси в цяла Южна Португалия, бидейки покрити с тях цялата и вътрешна част, като една отворена книга, разказваща в картини, изрисувани върху керамика, 
живота на светеца, покровител на Алмансил. Добавете към това и позлатения, дърворезбован олтар и ще се убедите, че понякога “по фасадата посрещат, по азулежусите изпращат”:-). На 10 км от крайбрежието се намира Естой. Импозантно над него се намира и прекрасния Дворец, носещ същото наименование, построен в стил рококо през XIX в., заедно с чудесните му градини и декоративна украса. А това все още няма да е краят на деня - отправяме се към Тавира - “най-португалския град” в Алгарв, съхранил в себе си историята, традициите, културата и разбира се, кухнята на поне три народа. Ще завършим деня в Оляо, известно не само с рибните  си ресторанти, но и с прекрасните си залези и отблясъците на слънцето в реката и океана на хоризонта. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 8 :

Закуска.
Организиран трансфер от хотела до летище “Гаго Каоутиньо” във Фаро, отпътуване в 14.15 ч. с полет през Мюнхен за София.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Промоция - 200,00 лв на човек за записване до 31-10-2023
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Двойно настаняване закуски и вечери 2989
Единично настаняване закуски и вечери 3840
Трети възрастен на доп. легло закуски и вечери 2375
Дете до 11г. на доп. легло закуски и вечери 2253

  Ценaта включва:

  1. самолетни билети до и от Фаро с прекачване и вкл. 23 кг чекиран багаж и голям ръчен багаж
  2. транспорт с климатизиран лицензиран автобус
  3. 7 нощувки със закуска в 4* хотел 
  4. 7 вечери в хотела
  5. посещение на ФАРО - ЛАГОШ - ПОНТА ДА ПИЕДАД - КАБО САО ВИСЕНТЕ - САГРЕШ - ЕСТОМБАР - СИЛВЕШ - ПОРТИМАО - АЛКАНТАРИЯ - КАРВОЕЙРО - БЕНАГИЛ  - АЛБУФЕЙРА - ЛОУЛЕ - ВИЛАМОУРА -  ВИЛА РЕАЛ ДЕ САНТО АНТОНИО - АЯМОНТЕ - ИСЛА КАНЕЛА - ИСЛА КРИСТИНА - КАСТРО МАРИМ - АЛМАНСИЛ - ЕСТОЙ - ТАВИРА - САНТА ЛУЗИЯ - ФАРО -  ОЛЯО
  6. бакшиши за шофьора
  7. дегустация на вина и местни продукти в Quinta dos Valles в Естомбар
  8. слушалки за по време на цялото пътуване (7 дни)
  9. входни такси за всички упоменати в програмата обекти
  10. лицензиран екскурзовод за Португалия на български език - Иван Пелтеков по време на цялата програма
  11. здравна застраховка с покритие 10 000 евро
  12. водач на групата от България

  Цената не включва:

  1.разходи от личен характер
  2. обяди
  3. застраховка Отмяна на пътуване, покриваща глоби при анулации поради здравословни причини (Травел Холидейс съдейства за сключването на такава застраховка)

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Условия за резервации:
Депозит в размер на 700 лв при сключване на договора до 31.01.2024
Доплащане - до 01.02.2024

Анулации:  
до 31.01.2024 - удържане на заплатения депозит
след 31.01.2024 - удържане на пълната сума

Забележки: 
1. Всички екскурзии се осъществяват на български език с участието на лицензиран местен екскурзовод с богат опит
2. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднина. Застраховката е на стойност около 3-5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписването на договора.
3. Възможно е разместване последователността на екскурзиите
 пътуването и на предложените допълнителни екскурзии.
4. Екскурзията се провежда при минимум 25 човека
5. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

*®Този материал и цялата съдържаща се  информация в него, включително, но не само текстове, изображения и други, са обект на авторско право. Всяко неоторизирано копиране, препечатване, възпроизвеждане, промяна, разпространение или използване на този материал е забранено. Никоя част от този материал не може да бъде възпроизвеждана или предоставяна под каквато и да е форма или по какъвто и да е начин, електронен или механичен, включително фотокопиране, запис или чрез каквато и да е система за съхранение и извличане на информация, без изрично писмено разрешение от автора, Иван Пелтеков. Потребителите имат право да запазват и / или отпечатват съдържанието на материала само за лично ползване.©

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции