ПОРТУГАЛИЯ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД: От Лисабон до Порто през Коимбра с Иван Пелтеков - 7 октомври 2024 I НЯМА МЕСТА

2778 BGN
 Португалия
 9 Дни / 8 Нощи
 Самолет

"Жозе Сарамаго, нобелов лауреат за литература, казва, че “Краят на едно пътуване е само началото на следващото". Трябва да видим, това, което не сме видели досега; да видим отново това, което сме посетили преди; да посетим през пролетта, това, което сме видели през лятото; да видим същите места, видени на слънчева светлина, но този път в осветената от луната нощ.”
Нека заедно започнем от началото това пътешествие, по нов маршрут и с нови места, но с една цел - да усетите, а не само да видите Португалия!
Трудно е да се опише Португалия с няколко думи - океан, запазена природа, плажове, неповторими гледки, хилядолетна и славна история, прекрасни хора, които приготвят прекрасна храна, правят чудесно вино, пеят невероятно, носят носталгия, но и надежда и вяра в душата си, запазени традиции и семеен уют, острови, усмивки, култура и всичко това, събрано на една територия, по-малка от България. 
Пеят фадо от Лисабон и фадо от Коимбра. Имат реки и океан. Плачат когато завършват университета и се смеят, когато вали. Казват, че са на края на Европа, но смятат, че са в началото на континента. Готови са винаги за пътешествия и приемат с отворени обятия всеки пътешественик, посетил тяхната страна. Хранят се добре, правят хубаво вино, често се спират да погледат природата около тях или хилядите, останали от богатата им история, архитектурни и културни паметници.
Нека се опитаме не за седмица, а за 8 дни да опознаем поне част от тази прекрасна страна, от Лисабон през Синтра, Кашкайш, Обидуш, Назаре, Баталя, Коимбра, Авейро, Порто, Брага до Гимараеш - и сме си сигурни, че ще се връщате отново и отново защото знаем, че “Веднъж Португалия - завинаги Португалия”! 
Елате с нас на още едно уникално пътуване през истинската Португалия, такава каквато няма да видите другаде и по друго време. 
Усмихнете се и да тръгваме!"
Иван Пелтеков


Дата: 7 октомври 2024 |  4 нощи в Лисабон + 1 нощ  в Коимбра + 3 нощи в Порто | НЯМА МЕСТА

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.03.2024 - намаление от 100 лв, калкулирано в крайната цената.

Акценти на програмата:

Авторска програма на Иван Пелтеков - лицензиран екскурзовод на български език в Португалия.

1. Кацане в Лисабон и излитане от Порто – спестяваме преход от 3,5 часа
2. Включени 5 екскурзии в цената: 
✓ Пешеходна екскурзия  „Най-доброто от Лисабон „ - целодневна
✓ Пешеходна екскурзия „Най-доброто от Порто“ – целодневна
✓ Екскурзия до Обидуш, Назаре и манастира в Баталя  - целодневна
✓ Полудневна екскурзия в Коимбра
✓ Полудневна екскурзия в Авейро
✓ включени входни такси за манастира “Санта Мария де Витория” в Баталя, Манастира "Санта Круш" в Коимбра, Параклиса “Сао Мигел” и Библиотека "Жоанина" в Коимбра, 
✓ включени бакшиши за шофьорите;
✓ включени градски такси за всички хотели;
✓ слушалки за всички екскурзии - 8 дни;
✓ карта за градския транспорт в Лисабон с възможност за 2 пътувания
✓ автобусен транспорт по описания в програмата маршрут;
✓4 нощувки със закуски в хотел в 3* хотел в центъра на Лисабон с висок рейтинг
✓ 1 нощувка със закуска в 4* хотел в центъра на Коимбра с висок рейтинг
✓ 3 нощувки със закуски в 3* хотел в центъра на Порто с висок рейтинг
✓ лицензиран местен екскурзовод на български език за Португалия - Иван Пелтеков

СОФИЯ - ЛИСАБОН - СИНТРА - КИНТА ДЕ РЕГАЛЕЙРА - ДВОРЕЦА "ПЕНА"  - КАБО ДА РОКА - КАШКАЙШ - ЕЩОРИЛ - ОБИДУШ - НАЗАРЕ - БАТАЛЯ - КОИМБРА - АВЕЙРО - ПОРТО - ГИМАРАЕШ - БРАГА - СОФИЯ

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА

“Краят на едно пътуване е само началото на следващото. Трябва да видим, това, което не сме видели досега; да видим отново това, което сме посетили преди; да посетим през пролетта, това, което сме видели през лятото; да видим същите места, видени на слънчева светлина, но този път в осветената от луната нощ. Трябва да се върнем по оставените то нас стъпки, за да ги повторим и да прокараме нови пътеки”

Жозе Сарамагу, нобелов лауреат за литература

Програма

Ден 1 :

Ден  1 -  7 октомври  2024 г., понеделник

Отпътуване от летище София за Лисабон.

Пристигане в Лисабон. Пътешествието започва още във въздуха - едно от най-красивите кацания е точно над португалската столица, прелитайки над крайбрежието на Коща Капарика, река Тежу, Статуята на Христос и емблематичния мост “25 април”.

Посрещане на летището в Лисабон и трансфер (20 мин) до мястото за настаняване в центъра на града. 

Настаняване и нощувка в Лисабон.

Ден 2 :

Ден 2 - 8  октомври  2023 г., вторник

Закуска.

Знаете ли, че Лисабон е разположен на седем хълма? Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив … Днес ви очакваме, обули най-удобните ви обувки, за една целодневна разходка из Града на Светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.

За начало ще се разходим из кварталите Байро Алто, Шиаду, Санта Катарина, Принсипе Реал, за да видим как градът се развива през вековете и да се повозим на известните във всяка снимка от Лисабон трамваи. Ще видим откъде е най-хубавата гледка към Лисабон, ще надникнем в един скрит от очите на туристите уникален манастир, дал името си на тази панорамна площадка - “Сао Педро де Алкантара”, ще разберем как и кога църквата “Сао Рок” става седалище и отправна точка за всички пътувания на членовете от Обществото на Иисус (йезуитите) и разбира се - ще видим какво е останало от Златния (в буквален смисъл на думата) век на най-дълго просъществувалата империя в света - португалската: параклиса “Св. Йоан Кръстител” - ненадминат и днес по своето изящество, красота и ...стойност.
Фуникулярът на Глория е само един от няколкото в Лисабон, помагащ ни да преодоляваме стръмните изкачвания, но заедно с тези на Бика и Лавра, както и асансьора “Санта Жуста” са се превърнали в символи на града, макар все още да са ...част от всекидневния градски транспорт на Лисабон.  Ще се повозим, нали?

От там ще слезем до Ларго до Кармо, място на революции (и с карамфили, и без), борби за вода, и не на последно място - на Манастира на кармелитите, построен от Нуно Алвареш Перейра - най-големия португалски военачалник в цялата история, завършил земния си път като монах и осмелил се да направи невъзможното, за да издигне на този хълм тази величествена структура, която да засенчва дори кралския дворец на отсрещния хълм - от изгрев чак до залез слънце.

Макар и останал без покрив, манастирът днес е символ на връзката между земното и небесното, присъстващо винаги в португалската душевност и бит, а защо, как и от кога е издигнат той ще разберем от ...каменните блокове на манастира. Мистика? Нещо повече - тайнство, по португалски.

От там ще се озовем на вероятно най-красивата железопътна гара  - “Росио” и централния площад “Дон Педро IV”. Ще видим църквата “Сао Доминго” и ще чуем историите за инквизицията, процесиите, но и за романите на нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, за заговори и любов, за всички култури и народности, събрани в този малък, но единствен и красив град на края на Европа. На площад “Фигейра” ще видим най-старата лисабонска сладкарница и два от най-старите и интересни хранителни магазини в света.

Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията и през Арката на Руа Аугуща, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание.
Ще се качим по “съвременен” начин с един таен асансьор на върха на Крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. 

Ще видим и родното място Фернандо де Бульоеш, най-обичания от жителите на Лисабон човек, чиято святост и чудеса са го превърнали в Санто Антонио от Лисабон и Падуа, в църквата, носеща същото име точно до Катедралата на града.

Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове, дори римляните в тяхната Felicitas Iulia Olisipo в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти, квартален дух и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол, Санта Лузиа, Санто Ещевао и цялата плеяда от неизвестни-известни персонажи, които ще видите на фотоси из квартала - ако ви се стори че виждате двойници - не се притеснявайте, хората на снимките и пред вас са едни и същи - това е Алфама!

И след уникалния залез над сградите и реката, ще отидем да слушаме истинско фадо, музиката на португалската душа, да поговорим с местните жители и да се опитаме да вникнем в непреведимата дума - saudade.  

Нощувка в Лисабон.

Ден 3 :

Ден 3 - 9 октомври  2023 г., сряда

Закуска.

Тръгваме рано сутринта към Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка.

Пътуването от Лисабон до Синтра е само 40 мин. След преминаване на първоначалния “О, невероятно” (Уау:-) ефект от първия допир с този Рай на Земята ще спрем за кратка кафе-пауза съчетана, разбира се, с местните специалитети - кейжадаш и травесейрош.

Пешеходната разходка в центъра на Синтра ще ни докосне до изключително красивия Национален дворец с емблематичните му комини, истории за властващите тук кралици, за скрити съкровища, призраци и легенди, Вашку да Гама, Колумб, изключителни азулежуси и прекрасни цветни градини.

Отправяме се към Кинта да Регалейра за посещение на едно от най-мистичните места в цяла Европа, ако не и в света, създадено в ума на един милионер-алхимик, пресъздадено от оперен сценограф и служещо за връзка между земните и морските недра и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост. Тук всеки миг е потапяне в мистицизма на древните учения, в симбиозата между хората, природата и небесата, в нагледното претворяване на Рая на земята. Ще открием заедно закодираните послания, тайните сигнали, забавните и подвеждащи елементи, ще срещнем и котките, защото за къде е една мистичност без котки, а освен, че ще се спуснем в Кладенеца на посвещението, ще имаме възможност и да се потопим в прегръдката на буйната растителност и цветност на градината на имението на “Монтейро с милионите”. А защо ключът от него е отварял и градския му дом и семейната гробница? Ще попитаме на място…

Ще отидем разбира се и до най-известната забележителност на Синтра - двореца “Пена”, известен освен с ярките си цветове и с историята на неговото създаване, с кралските особи, живели в него и една голяма любов. Ако човекът зад създаването на тази приказка ви се стори познат от снимките, бюстовете или картините - има защо, свързан е и с България, но това не е всичко. Най-обичания крал на португалците Дон Фернандо е “виновникът” да се реконструира не само Пена, а и много от историческите забележителности в Португалия, да преведе заедно с Кралица Мария II страната през много трудни моменти, и да остави цялото си сърце тук. Знаете ли, че Пена е построена по плановете на любител-архитект и според мечтите на един млад крал? Знаете ли, че целият парк, считан за един от най-хубавите в света (справка Ханс Кристиан Андерсен и Рихард Щраус) e създаден “от нищото” през XIX в.? Бързате да видите и други интересни неща наоколо - един съвет: спрете, походете сред дърветата и екзотичните растения, усетете магията на мястото и не бързайте. Времето не спира, но понякога такива места трябва да се усетят. Романтизъм в действие.

Ден 4 :

Ден 4 -  10 октомври  2023 г., четвъртък

Закуска.

Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Белейн, с Манастира “Жеронимуш”,  Паметника на откритията, Кулата на Белейн “ Сао Висенте”, да не опиташ пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места. 

Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. Ще видим как се приготвят световно известните сладкиши - пастейш де Белейн и ще поръсим няколко от тях с канела преди да се насладим на неповторимия им вкус.

И ако си мислите, че това е величествено - нека ви покажем величието на Природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Чувството да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно. Вятър, слънце и океан на 38,47 градуса северна ширина и 9,30 градуса  западна дължина - да, това е краят на европейския континент, но не и на Португалия...

Да не си помислите, че сме забравили Кашкайш и Ещорил  - сърцето на португалското “Слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук? Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”. 

По пътя към тях ще се насладим на природата и величието на океана преминавайки по крайбрежния път към Кашкайш, плажа Гиншо, природния феномен “Устата на Ада”, природния парк “Дюните на Крешмина”.

Нощувка в Лисабон.

Ден 5 :

Ден 5 - 11 октомври  2024 г., петък

Закуска.
Няма да казваме сбогом, а само adeus на Лисабон,

Португалия е много различна във всяка от отделните си части. Ако Лисабон е шарен и древен, Порто - усърден и непобедим, Брага - духовен и извисен, то Обидуш е един от най-живописните и най-добре запазени средновековни португалски градове. Наричат го Града на кралиците, но самият той е със знатно потекло и заслужил многовековната си история, заедно с лабиринта от малки улички, площади, църкви и цветя, с историята на една от най-талантливите художници от XVII в. Жозефа от Обидуш, сравнявана с такива имена като Субаран и Франсиско де Ерера.

 Традициите са си традиции и да минеш през Обидуш и да не изпиеш по един ликьор от вишни в шоколадова чашка (звучи сложно, но кажете просто “Жинжиня!!!”) е невъзможно. Нека се съобразим с традициите и след тази разходка из средновековните крепостни стени и веселото настроение ще се отправим към Назарет. 

Грешка? Не, точно към португалския Назарет - или Назаре. Ще се изкачим на Ситио, за да видим Светилището на Св. Богородица от Назаре и една от онези гледки към океана и крайбрежието, които остават завинаги в съзнанието.  Световни рекорди, любимо място за сърфисти...пак е в Назаре - дори да не видим гигантските вълни ще се насладим на гледката от фара и историите за дълбоките подводни каньони, криещи тайни и няколко потънали кораба, една огромна подводница и какво ли още не…

Облеклото - традиционно е, а седемте поли една върху друга са запазена марка на жените тук? Причината - ще я научим в Назаре...

Отправяме се към Манастира “Санта Мария де Витория” в Баталя.

Ще се върнем към “времето на катедралите” и техните строители, пренесли древните знания в грандиозните строежи из цяла Европа. Манастира в Баталя се строи 185 години - и още остава незавършен. Една военна победа, едно обещание, кралска династия, пантеон, но най-вече грандиозен паметник на готическата архитектура и предвестник на португалския стил “мануелин”, свързан с историята и на монарсите, но най-вече на строителите му. Една приказна история от камък и витражи, превърнала се в шедьовър за цялото човечество. Поканени сте да станете част от приказката - поне за час.

И обратно към столицата Лисабон? Не познахте - Коимбра! Старата, и по документи настояща, столица на Португалия, градът от който всъщност започва историята на португалската държава и нация. Прибавете и хилядите студенти, една прекрасна река Мондего, най-стария университет, кралица-светица, най-красивата библиотека и ...едно различно фадо. Храната и виното - отделно. Заслужава си, нали?

Настаняване и по желание - изпълнения на фадо от Коимбра, различно, мелодично и завладяващо, в друга тоналност, с друго чувство и тематика, но  все така уникално и красиво за слушане.

Нощувка.

Ден 6 :

Ден 6 - 12 октомври  2024 г., събота

Закуска

Един ден, в който можете да оставите шума на големия град и да се потопите в спокойствие, красота и истории. 

Коимбра често се отъждествява с един от най-старите европейски (и вероятно най-красиви) университети. Отправяме се натам и ще разгледаме освен университета, също и Параклиса “Сао Мигел”, университетския затвор и “перлата в короната” - Библиотека Жоанина, храмът на книгите и...прилепите.
Да завършиш университета в Коимбра отваря много врати, създава много приятелства до живот, разкрива нови хоризонти и разбира се - дава криле. Дали закъсняващите за лекции са били наказвани, къде са се провеждали частните изпити за привилегированите, какво означават различните по цвят шапки и ленти на професорите и студентите, колко часа показва часовника на кулата, с интересното име “Козата”? Въпроси като от цял конспект за изпит - няма да пишем оценки, но при следващо посещение… Няма да пропуснем и “новата” Катедрала на града.

На слизане през Стария град на Коимбра ще спрем в Старата Катедрала, свързана и с българската история, и в Манастира “Санта Круш”, от който нескромно можем да кажем тръгва цялата история на Португалия - двама от първите кралска династия, най-важните църковни фигури и дори един управител на града от еврейско потекло и с арабско име.

Ще минем под арката на Алмедина и из централната част на Коимбра покрай река Мондего.

В ранния следобед - отпътуване за Авейро. Градът на португалските канали - Авейро ще ви изненада освен с красотата на къщите си в стил “Ар нуво” и с шарените си лодки - молисейрош, всяка уникална и с тематични рисунки по нея. 

Коща Нова е крайбрежието на Авейро и там ще видите, че цветността на пейзажа не идва само от лодките, а и от рибарските дървени къщи, боядисани в ярки цветове по централната улица на курортното градче, които напомнят на пейзаж от далечните Кариби.

Рано или късно - всички пътища водят към Порто, реката и океана. Време е да се отправим към “непобедимият град” - Порто.

Една вечеря с типичната франсезиня, бира или вино ще е заслужена награда в края на деня, а за отпускане - разходка по крайбрежната Каиш да Рибейра и отблясъците на двата града Порто и...Вила Нова де Гая.

Нощувка  в Порто.

Ден 7 :

Ден 7 - 13 октомври  2024 г., неделя

Закуска. Сега ще трябва да докажем, че може да изследваме красотите на Порто и пешеходно - ще се озовем на един прекрасен пазар - Боляо, ще продължим към една от десетте най-красиви железопътни гари в света - “Сао Бенто”, забележителна не само със своята архитектура, а най-вече с прекрасните си панели с повече от 20 000 плочки - азулежуси, представящи бита по поречието на река Дуро и моменти от португалската история.

След кратка почивка ще продължим нашата разходка из старинните улици и площади на Порто с Катедралата, Двореца на епископите, “златната” църква “Сао Франсишку”,  Камбанарията на “Торре душ Клеригуш”, църквата  “Санта Клара”, Сградата на борсата в Порто.
Разбира се, няма да забравим и мистериите - как ви се струва да влезем в едно от най-мрачните и същевременно най-интересни места в града - затвора на Порто? Да си разкажем историите за най-известните му обитатели, сред тях писатели, заклети престъпници, но и последователи на Робин Худ...

Ако не сте чели книгите или гледали филмите за Хари Потър, направете го сега, защото в Порто ще се потопим и в това приключение - с акцент върху книжарница “Лейо”, една от най-красивите в целия свят!

И навсякъде около нас ще се наслаждаваме на покритите със синьо-бели азулежусни плочки църкви - Кармо, Сао Идефонсо, стари сгради и едно величие, което само Порто може да си позволи! 

да вкусим Порто!

Ако има нещо, с което Порто да е познат в цял свят - нека си признаем, това е портвайна! Червено, бяло, розе - това е виното, което е донесло световна слава на града и се е превърнало в запазена марка на цяла Португалия.

Портвайнът освен с интересната си история е свързан неразривно и с океана и река Дуро. Затова ще започнем деня си с кратка разходка до океанското крайбрежие на Порто, ще продължим с кратък круиз по Дуро, за да видим от къде, как и под кои мостове са били транспортирани буретата със скъпоценната напитка по своя път към близки и далечни места и след това пеша по моста “Луиш I” ще се отправим  към другия бряг на реката, за да се озовем след 5 минути в съвсем друг град...Вила Нова де Гая. 

Нощувка в Порто.

Ден 8 :

Ден 8 - 14 октомври  2024 г., понеделник

Закуска

Предлагаме Ви днес да отидем до “корените” на Португалия - Гимараеш и  Брага и до родното място на един от символите на Португалия…
Отправяме се на пътешествие към центъра на духовността в Португалия - Брага, градът с най-старата катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, едно от най-почитаните светилища “Самейро”, благороднически палати, мумия, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя. Спокоен живот, история, традиции.
Ще започнем от централната част на града, за да открием истината за непреходната слава и красота на Бракара Аугуста, ще се разходим по малките улици, ще видим Градината на Санта Барбара, ще изпием по кафе в “A Brasileira”, ще влезем в Катедралата-съкровищница, ще разберем кой е бил най-големия малък човек в историята на Брага, къде са погребани първите управители на португалските земи и защо в параклиса на катедралата има мумия. Надписът, споменаващ светилището и оракула на Изида на една от стените на катедралата е само допълнение към дългата история, включваща и произхода на наименованието на дните от седмицата в португалския език. Ще влезем и в един от най-красивите параклиси - на фамилията Коимбра, за да ви разкажем за изкуство, легенди и хералдика.
След това ще се отправим към най-известната забележителност около града - Светилището “Бон Жезуш до Монте”. Ако искате да усетите истинската сила на това място - ще си изкачим пеша по неповторимото стълбище и ще се насладим на усилията си пред базиликата на върха и близкия парк. Ако сте настроени технически и исторически - ще се качим на първия фуникуляр на Иберийския полуостров, а на слизане ще се възползваме от стълбите и спирките от Виа Долороса…
Искате нещо по-интересно и различно и дори по-почитано от португалците? Отиваме на Самейро на около километър разстояние, за да разберем историята зад силните духовни сили тук, историческото посещение на папата, както и защо тук е една от златните рози дарени на Португалия от Ватикана, заедно с капки от кръвта на Йоан Павел II. Не очаквайте бароково изящество, а едно по-различно приключение и докосване до вечността.
Казват, че Португалия се е “родила” в Гимараеш. Заемаме се да проверим и следобед ще се разходим им люлката на португалската нация - с крепостта на Гимараеш, Двореца на графовете на Браганса, Ларго да Оливейра, Монте Латито, улицата с много история - Санта Мария, площада на Сантяго и старите къщи около него.

Връщане в Порто и нощувка.

Ден 9 :

Ден 8 - 15 октомври  2023 г., сряда

Закуска.

Организиран трансфер от хотела до летището на Порто и отпътуване за България .

 Adeus и до нови срещи!

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Възрастен в двойна стая Закуска 2678
Единично настаняване Закуска 3698

  Ценaта включва:

  1. самолетни билети София - Лисабон и Порто - София с прекачване и с включени 23кг чекиран багаж и 8 кг ръчен
  2. 4 нощувки със закуски в хотел в 3* хотел в центъра на Лисабон с висок рейтинг
  3. 1 нощувка със закуска в 4* хотел в центъра на Коимбра с висок рейтинг
  4. 3 нощувки със закуски в 3* хотел в центъра на Порто с висок рейтинг
  5. целодневна пешеходна екскурзия в Лисабон с лицензиран местен екскурзовод на български език
  6. карта за обществения транспорт в Лисабон с вкл. две пътувания
  7.екскурзия до Обидуш, Назаре и Баталя
  8. входен билет за манастира “Санта Мария де Витория” в Баталя
  9. полудневна екскурзия в Коимбра с лицензиран местен екскурзовод на български език
  10. входен билет за Манастира "Санта Круш" в Коимбра
  11. входен билет за Университета, Параклиса “Сао Мигел” и Библиотека Жоанина в Коимбра
  12. полудневна екскурзия до Авейро с лицензиран местен екскурзовод на български език
  13. целодневна пешеходна екскурзия в Порто с лицензиран местен екскурзовод на български език
  14.  слушалки с тургайд приемници по време на всички екскурзии
  15. градски такси за всички хотели по програмата
  16. бакшиши за шофьорите
  17. Здравна застраховка с покритие 10 000 евро
  18. водач от България по време на цялото пътуване
  19. лицензиран местен екскурзовод на български език за Португалия - Иван Пелтеков 

  Цената не включва:

  ✓ Екскурия до Синтра, Кинта да Регалейра, Двореца "Пена"  (при мин. 20 записани) - 110 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
  ✓ Екскурзия до Гимараеш и  Брага (при мин. 20 записани) - 85 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
  ✓ Екскурзия до Кабо да Рока,Кашкайш, Ещорил и Белейн (при мин. 20 записани) - 110 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
   
   Допълнителни мероприятия, невключени в цената 
  ✓ Вечерно шоу във фадо ресторант (не включва транспорт до Фадо ресторанта). 
  ✓ Разходка с лодка по р.Дуро - 40 лв. (опционна)
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 65г.

  Допълнителни услуги:

  Цена за дете до 12г. - на запитване
  Цена за трети възрастен в стая - на запитване

Запитване:

 
 Условия за резервации: 
За записвания до 14.08.2024  - депозит в размер на 50% 
Доплащане - до 15.08.2024

Анулации: 
Анулиране до 15.08.2024 - удържане на 950 лв и възстановяване на разликата
Анулиране след 15.08.2024- удържане на заплатения депозит

Забележки:
 1. Всички екскурзии се осъществяват на български език или превод на български език с участието на лицензиран местен екскурзовод с богат опит
2. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднина. Застраховката е на стойност около 5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписването на договора.
3 Възможно е разместване последователността на екскурзиите
4. Екскурзията се провежда при минимум 25 човека
5. Българските граждани, пътуващи за Португалия, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

* Този материал и цялата съдържаща се  информация в него, включително, но не само текстове, изображения и други, са обект на авторско право. Всяко неоторизирано копиране, препечатване, възпроизвеждане, промяна, разпространение или използване на този материал е забранено. Никоя част от този материал не може да бъде възпроизвеждана или предоставяна под каквато и да е форма или по какъвто и да е начин, електронен или механичен, включително фотокопиране, запис или чрез каквато и да е система за съхранение и извличане на информация, без изрично писмено разрешение от автора Иван Пелтеков. Потребителите имат право да запазват и / или отпечатват съдържанието на материала само за лично ползване.

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции