☮ ЮЖНА ИНДИЯ ☮: от Керала до Ауровил "Град на зората" - обединяващ 50 различни националности и култури, вкл.българи 24.01.2025г.

4898 4698,00BGN
 Индия
 13 Дни / 11 Нощи
 Самолет

Колкото по на юг отиваме, толкова по-европейски вид добива Индия. За тези от вас, които вече са били в тази необятна страна, но са посещавали северните територии, Южните щати на Индия ще бъдат едно тотално ново преживявне! Но нека първо Ви разкажем, а след това Ви каним да направим заедно това пътешествие - богато на цветове, история, религии и срещи с хора с интересно минало и вълнуващо настояще.


Дата: 24 януари 2025

Ранни записвания до 31.07.2024 | Намаление 200 лв - калкулирано в крайната цена. 

Акценти на програмата:
1. Самолетен билет с вкл. чекиран багаж
2. Всички трансфери, описани в програмата с климатизиран транспорт
3. Входни такси за всички обекти 
4. По 2 бутилки минерална вода на човек/на ден по време на пътуването
5. 2 нощувки с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Кочин
6. Посещение на танцово представление – Катхакали в Кочин
7. 1 нощувка с вкл. закуска, обяд и вечеря в традиционна лодка „кетувалам” в Алепи
8. 2 нощувки с вкл. закуски и вечери в Мунар в хотел 3/4*
9. Посещение на плантация за чай в района на Мунар
10. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в хотел 3/4* в Мадурай
11. Посещение на молитвената церемония в Мадурай
12. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Танжавур
13. Посещение на ашрама на Шри Ауробиндо
14. Посещение на Ауровил
15. 2 нощувки с вкл. закуски е вечери в 3/4* хотел в Пондичери
16. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в Канчипурам
17. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Ченай
18. Късно напускане на хотела в Ченай
19.  Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
20. Водач на групата от България 

СОФИЯ – КОЧИН - АЛЕПИ –  МУНАР – МАДУРАЙ – ТРИЧИ - ТАНЖАВУР – АУРОВИЛ - ПОНДИЧЕРИ – МАХАБАЛИПУРАМ – КАНЧИПУРАМ - ЧЕНАЙ - СОФИЯ

Дати на тръгване:

24-01-2025

Програма

Ден 1 :

24.01.2025 София - Доха - Кочин 
Полет от Терминал 2 от София за Доха в 12:40. Кацане в Доха в 18:15 и излитане за Кочин в 19:35.

Ден 2 :

25.01.2025 Кочин/Керала 
Кацане в Кочин в 02:15 ч. Трансфер до хотела и нощувка.
Закуска и начало на обзорната ни екскурзия. Кочин е открит от Вашку да Гама и е първото място в Индия, където се заселват европейците. Днес той е един от най-големите центрове за търговия с подправки и столица на щата Керала.
Нашето пътешествие ще започне с Форт Кочин и църквата Св. Франциск - най-старата църква в Индия. Фортът е построен през 1503 г. от португалски францискански монаси и е почитан от римокатолици и холандски протестанти, същевременно е важна военна база, корабостроителен, търговски, културен и религиозен център. 
Ще видим и гигантските китайски мрежи, издигащи се най-малко над 10 м. над морето;една от най-старите европейски църкви в Индия – Църквата Свети Франциск; синагогата Парадеси, построена през 1568 г. и пазара около нея.
Ще разгледаме и дворецът Болгати, построен през 1744 г. от холандски търговци. Сградата е била губернаторски дворец, през 1947 г. когато Индия постига независимост, дворецът става собственост на държавата и е превърнат в исторически хотелски комплекс. 
Вечеря. 
По-късно вечерта ще посетим изключителното танцово представление – Катхакали - традиционен индийски танц, който произлиза от щата Керала. Той е известен със своите красиви костюми, традиционни музикални инструменти и драматични изявления, които са основа на представянето на епични и митологични истории от хиндуистката митология. 
В представленията се използват маски, красиви костюми, изразителни гримове и традиционни музикални инструменти. Танцьорите използват сложни движения на тялото, жестове и изрази на лицето, за да пресъздадат сюжета на историята. Танцът Катхакали е обявен за национално богатство на Индия.

Ден 3 :

26.01.2025 Кочин – Алепи 
Закуска и освобождаване на хотела. 
Днес ще направим едно вълнуващо круизно пътешествие. Ще се качим на традиционните оризови лодки „кетувалам” и ще плаваме из живописните реки, езера и канали. На лодката ще ни бъде сервиран топъл обяд, късна закуска и чай. Ще акостираме при залез слънце, точно навреме, когато местните рибари вадят улова си. Ще разберем и колко зависим е бита им от тези води, бидейки тяхно основно средство за препитание. 
Нощувка и вечеря на лодката.

Ден 4 :

27.01.2025 Алепи – Мунар 
След закуска ще освободим лодката и ще се отправим към Мунар, познат с безкрайните си зелени хълмове и живописни чаени плантации.
Името Мунар е комбинация от думите „mannu” и ”aaru“, което означава „три реки“,  което се отнася до местоположението му при сливането на реките Мадрапужа, Налатани и Кундала. 
Разположен в планините Западни Гати, Мунар  е заобиколен от Националния парк „Еравикулам“.  
Мунар е дом на много чаени плантации и като цяло има дълга история на чайната култура, която датира от повече от век. 
Ще се настаним в хотела, ще имаме възможност и за кратка почивка, след което ще посетим чаената фабрика, музей на чая, за да научим всичко за процеса на отглеждане на чаени листа, както и историята на растежа и разцвета на чайни плантации и имения. Разбира се, ще имаме и дегустация на чай.
При възможност, ще посетим и Echo Point – красиво и завладяващо място с очарователен феномен на ехото; точката за наблюдение на най-високия връх в Южна Индия – Анамуди 2700 м.; язовир Кундала.
Вечеря и нощувка. 

Ден 5 :

28.01.2025 Мунар 
След закуска ще се отправим към Анакулам. Тук ще имаме възможност да видим диви слонове в естествената им среда. 
Анакулам е известен като район и любимо място където да се събират слонове. 
Ще разгледаме и посетим водопади – Вирипари, Перумбанкуту и Анакулам, красиви чаени плантации и села, като чаеното имение на Лечми, както и наблюдателницата на Лечми, висящите мостове и пещерата на тигъра. 
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.


Ден 6 :

29.01.2025 Мунар - Мадурай
Закуска и освобождаване на хотела. 
Днес  ще се отправим към Мадурай. Настаняване в хотела. 
Градът е наричан още "Атина на Изтока", разположен е на брега на р.Вигай и се предполага, че е на 2500 години. Вечерта ще посетим великолепния храм Шри Менакши (Meenakshi-Sundareswara) и ще присъстваме на молитвената церемония. Храмът включва 12 гопурами (кули), високи между 45–52 метра, украсени с над 33.000 изящни цветни скулптури на хиляди божества, забележителни стенописи и олтари. Посветен е на богинята Менакши (Богинята с рибешки очи), превъплъщение на Парвати, съпруга на бог Шива. Според легендите, тук се е състояла сватбата между Шива и Менакши.  
Вечеря и нощувка. 


Ден 7 :

30.01.2025 Мадурай  – Танжавур
Закуска и освобождаване на хотела. 
Днес ще се отправим към Танжавур, важен център на южноиндийската религия, изкуство и архитектура. Повечето от Великите живи храмове Чола, които са паметници на световното наследство на ЮНЕСКО , се намират в и около Танджавур. Най-важният сред тях, храмът Brihadeeswara , построен от император Chola Rajaraja I , се намира в центъра на града. Този храм има една от най-големите статуи на бик в Индия, издълбана от една гранитна скала, наречена Нанди. Нади на тамилски означава търсач и подход, т.е търсач, който ни приближава до търсените отговори. Точно този момент, когато човек се доближава до отговора, се нарича Нади. Именно тук е възникнала нади астрологията, която се основава изцяло на посланието, написано върху (изсушени)  палмови листа. Легендата разказва, че преди около 5000 години просветени мъдреци, известни като риши, са писали послания върху палмови листа. Риши използвали палмови листа, тъй като нямало други средства за запазване на тяхните послания. Тези послания имат за цел да дадат насока и да помогнат на търсещия да намери отговори на належащи въпроси, а също за преодоляване на силна негативна карма. Накратко, основната причина за четене е да се помогне на търсещия да създаде по-добра житейска траектория за себе си след четенето. Листата също така предоставят лекарства, известни като пуджи, които помагат за преодоляване на пречките и блокажите, идентифицирани при четенето. Ще ги видим тук, в една от библиотеките-пазителки на тези палмови листа Сарасвати Махал, разположена в Кралския дворец. 
Нощувка.


Ден 8 :

31.01.2025 Танжавур – Чидамбарам - Пондичери 
Закуска и освобождаване на хотела.
Днес ще отпътуваме в посока Пондичери, а междинна спирка ще ни бъде Чидамбарам, където ще се "срещнем" с "Космическата танцьорка". Ще посетим главния храм на селището - Натарадж, издигнат от династията Чола в култ към Шива. Разпростиращ се върху земна площ от 40 акра и ограден с гопурами (кула), храмът се отличава с петте си сабхи (зала, в буквален превод „събиране на общността”). Продължаваме към Пондичери, където ще бъде и нощувката ни. 

Ден 9 :

01.02.2025  Пондичери - Ауровил 
Закуска в хотела. Днешният ден е посветен на прекрасния Пондичери - бивша френска колония с шик и елегантност, каквито не се срещат никаде другаде в Индия. Град Пондичери е административен център на щата и има богата история. Основан е през 17 век, а през 18 век става френска колония,  а след като Индия получава независимостта си през 1947г. градът бива управляван от индийското правителство.  

В Пондичери има множество архитектурни и културни паметници, в които прозира френската култура и архитектура.
Ще посетим някои от най-популярните туристически забележителности -  Rai Nivas, църквата Свещено сърце, ашрамът Шри Ауробиндо и "международния" град Ауровил.
Ашрамът Шри Ауробиндо е основан от Шри Ауробиндо на 24.11.1926г. 
Шри Ауробиндо е бил известен философ, поет и духовен учител, който е живял в Пондичери през 20-те и 30-те години на миналия век. Той е основал Ашрама през 1926 г. като място за духовна практика и изследване на човешката същност и смисъла на живота.
В ашрама се извършват различни духовни практики, като йога, медитация, изучаване на ученията на Шри Ауробиндо и други духовни практики. Там се състоят лекции и семинари, провеждат се музикални концерти и други културни събития.
Ашрамът Шри Ауробиндо се смята за едно от най-важните духовни центрове в Индия и света. Той има голямо значение за развитието на духовността в Индия и за възприемането на източните духовни учения в Запада. 
Основа на изследването на Шри Ауробиндо, е фокусът върху противоречието между земното (светското) човешко съществуване и човешкото желание за постигане на божествено съвършенство в живота
В наши дни Ашрамът се е превърнал в институция, с множество филиали по цял свят.
Отправяме се към Ауровил – градът обединяващ 50 различни националности и култури.
Ауровил е експериментално градче, което е основано през 1968 г. от Шри Ауробиндо и неговата ученичка Матре, като целта им е била да създадат идеално общество, базирано на духовни принципи
Името на градчето, "Auroville", произлиза от имената на Шри Ауробиндо и Матре. Те създават града като едно място, където хората от цял свят могат да живеят заедно в мир и хармония, вдъхновени от идеята за една световна култура и един световен език.
В центъра на Ауровил се намира Матримандир (от санскрит, „Обител на Божествената майка“), чиято архитектурна стойност е оценена като изключително постижение. Изграден е като "символ и отклик на човешкия стремеж към съвършенство. Районът в сферата и около нея е „Място за тишина“. Вътре в самата сфера се извиват спираловидно две рампи, които водят до климатизирана зала от бял мрамор, категоризирана като „място за намиране на съзнанието“. В центъра на тази зала има 70-сантиметрова монокристална топка върху позлатен постамент, а от отвор в тавана се спуска лъч от слънчева светлина и облива кълбото – като символ на прозрачността на материята за Светлината. 
Матримандир се захранва от фотоволтаична енергия и е заобиколен от градини, които ежедневно се подлагат на козметична грижа. Когато няма слънце или след залез, слънчевият лъч върху кълбото се замества с лъч от соларно заредена лампа. За желаещите да медитират в това сакрално място, ще дадем възможност за предварителна резервация.
Лъчеобразно, от центъра на града, са разположени четири „зони“: „Жилищна зона“, „Индустриална зона“, „Културна (и Образователна) зона“ и „Международна зона“. Градът е заобиколен от Зелен пояс, който наред със защитната си функция е и поле за изследователска дейност в областта на екологията и включва ферми и лесовъдни стопанства, ботаническа градина, банка за семена, лечебни растения и билки, водосборни басейни и др.
През февруари 1981 год., Людмила Живкова, тогава с ранг Министър на културата, посещава Ауровил в качеството си на един от петимата членове на Международния Консултативен Съвет към правителството на Индия по въпросите на Ауровил. Тя донесла в Ауровил български книги, икони и 1300 български рози, които години наред цъфтяли в градините на Матримандир, а някои ауровилци споделят как са били трогнати до сълзи от казаното от нея за новия свят и новите енергии, от нейното вдъхновение и присъствие. Тя е имала идеи за създаването на български павилион в международната зона на Ауровил с държавно участие (какъвто е замисълът за тези павилиони).
Днес Ауровил е дом на около 2,500 жители от над 50 различни националности, включително българи. Ще се опитаме да посетим максимално много павилиони от „Културна (и Образователна) зона“ и „Международна зона“ - Тибетския павилион, изложбената зала, Unity Pavilion-а с една от петте "кръгли" Peace Table за медитация, където ако имаме късмет, може да присъстваме на сесия с гонгове.
Желаещите може да посетят също и центъра за музикални инструменти и изследвания на звука.
Завръщане в хотела. Вечеря и нощувка. 

Ден 10 :

02.02.2024 Пондичери - Махабалипурам - Канчипурам 

Закуска и освобождаване на хотела. 
Отправяме се на юг от Мадрас към следващта ни вълнуваща дестинация - град Махабалипурам - древното пристанище на древната династия  Палава (Pallava). Палавите са създали много прекрасни монолитни храмове (извстни още като рати), паметници със скулптурни панели, пещери. 
Признава се, че династията е поставила основите на средновековната южноиндийска архитектура.
Храмът Кришна Мандапам притежва най-големия в света барелеф с размери 27m x 9m, съдържащ фигури на богове, полубогове, хора, зверове, птици. Той е един от най-старите, датира от 8 век сл. Хр. и е добър пример за първата фаза на строене на структурни храмове в дравидски стил.

Продължаваме към Канчипурам, настаняване в хотела и нощувка.

Ден 11 :

03.02.2025  Канчипурам/ Канчи – Ченай

Закуска и освобождаване на хотела. Днес ще се отправим към Ченай, но първо ще посетим град Канчипурам. Канчипурам (Канчи) е разположен на разстояние 70 км западно от Махабалипурам. Считан за един от седемте най-почитани града на индусите, служил като столица на Чола през 2 век пр.н.е. Канчи е важно място за поклонение за будисти, джайнисти и индуси. Освен с храмовете си, градът е известен и със своите тъкачи на коприна, които се заселили на това място преди около четири века.
Ще посетим храмовете Камачи Амам, Екамбаресварар както и Кайласанатхар. 
Отпътуване към Ченай. Настаняване в хотела, вечеря и нощувка. 

Ден 12 :

04.02.2025 Ченай

След закуска ще се направим на обзорна екскурзия на града. Ченай е наричан и още „Вратата към юга“, тъй като географското му положение го прави входна точка за Южна Индия. Градът се намира на източния бряг на Индийския океан и е главният град на щата Тамил Наду.
В древността Ченай е бил важен търговски център и пристанище на Индийския океан, което е допринесло за значимостт му в търговската и културна история на Индия.  Днес Ченай е един от най-големите градове в Индия и е важен център за бизнес, култура, образование и туризъм. В града има множество университети, храмове, музеи, паркове, магазини и ресторанти. Освен това, Ченай е важен център на филмовата индустрия на Южна Индия, която е известна като "Коливуд" (Kollywood) и се смята за един от най-големите киноцентрове в Индия след "Боливуд" (Hollywood). Това прави Ченай важен културен център и място за развитие на индийската култура и изкуство, особено в контекста на Южна Индия. Сред популярните туристически атракции на града са Калакшетра, храмът Шри Партхасарати, храмът Капалисвара, Милапоре базиликата на катедралата Сан Томас.  Така наречената Фондация Калакшетра е академия за изкуства и култура, посветена на опазването на традиционните ценности в индийското изкуство и занаяти, особено в областта на танца "бхаратанатям" и музиката на Гандхарваведа - едно от най-старите индийски произведения, което се смята за част от Ведите. 
Ще посетим още форт Сейнт Джордж, където в момента се помещават секретариатът и законодателното събрание на щата Тамил Наду. Форт Сейнт Джордж е една от първите построени британски сгради в Индия през 1644г. Строителството на крепостта е послужило като трамплин за развитието на търговията и по-нататъшното заселване на района, който първоначално е бил необитаем.  
Последна възможност за покупки на подправки и подаръци. Вечеря в ресторанта на хотела. 

Ден 13 :

05.02.2025 

Следва късен трансфер до летището за полет в 03:45 до София с прекачване в Доха. Кацане на летище София в 11:40 ч.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Промоция - 200,00 лв на човек за записване до 31-07-2024
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
на човек в двойна стая закуска и вечеря 4698
единична стая закуска и вечеря 5670

  Ценaта включва:

  1. Самолетен билет с вкл. чекиран багаж
  2. Всички трансфери, описани в програмата с климатизиран транспорт
  3. Входни такси за всички обекти 
  4. По 2 бутилки минерална вода на човек/на ден по време на пътуването
  5. 2 нощувки с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Кочин
  6. Посещение на танцово представление – Катхакали в Кочин
  7. 1 нощувка с вкл. закуска, обяд и вечеря в традиционна лодка „кетувалам” в Алепи
  8. 2 нощувки с вкл. закуски и вечери в Мунар в хотел 3/4*
  9. Посещение на плантация за чай в района на Мунар
  10. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в хотел 3/4* в Мадурай
  11. Посещение на молитвената церемония в Мадурай
  12. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Танжавур
  13. Посещение на ашрама на Шри Ауробиндо
  14. Посещение на Ауровил
  15. 2 нощувки с вкл. закуски е вечери в 3/4* хотел в Пондичери
  16. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в Канчипурам
  17. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Ченай
  18. Късно напускане на хотела в Ченай
  19.  Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
  20. Водач на групата от България 

  Цената не включва:

  1. Бакшиши за шофьора и екскурзовода – 5-7 USD на ден, заплащат се задължително на място, на водача на групата, в зависимост от удовлетвореността от предоставената услуга
  2. Застраховка "Отмяна на пътуване". Препоръчваме застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация при здравословна причина за прекратяване на договора. Приблизителната стойност на застраховката е около 4% от цената на екскурзията и Травел Холидейс ООД съдейства за сключването.
  3. Разходи, неописани в програмата 
  4. Входна виза за Индия -  100 лв. при заявяване към Травел Холидейс. Приблизителен срок за издаване на виза: 10 дни.
  5. За лица над 65 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия.

  Условия за записвания:
  1. Депозит в размер на 25% за записвания до 15.11.2024
  2. Доплащане – до 16.11.2024

  Условия за анулации:
  1. До 15.11.2024 – удържане на заплатения депозит
  2. 61-30 дни преди отпътуването – 80%
  3. 31-0 дни преди отпътуването – 100%


  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Забележка:
1. Цената е валидна до изчерпването на контингентите по полетите и хотелите. 
2. По време на екскурзията туристите пътуват с транспортно средство специално за тях и придружавани от водача на групата от България. По време на трансферите между градовете с тях и индийски водач.
3. Екскурзията се провежда при минимум 20 записани туристи.


Местна валута: индийска рупия (INR)
Валутен курс: 1 лев = 35,91 INR
Часово време: България 12 ч., Индия 15:30 ч.
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
За пребиваване на територията на Индия за български граждани се изисква виза, за чието издаване агенцията оказва съдействие. Необходими документи: попълнен формуляр за кандидатстване (предоставя се от агенцията), сканирана цветна актуална снимка с размери мин. 10 KB и макс. 1 MB във формат JPEG, сканирано цветно копие на паспорта във формат PDF. Паспортът трябва да е с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на Индия. В паспорта трябва да има поне две празни страници за поставяне на визата, която се полага от граничните власти на летището при пристигане в страната.
Необходими документи за получаване на електронна туристическа виза за Индия:
- Сканиран международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след крайната дата на пътуване, формат pdf, с размер от 10 до 300 КВ; Паспортът на кандидата трябва да има поне шест месеца валидност от датата на пристигане в Индия и поне две празни страници. 
- Сканирана цветна актуална снимка размер 5,0 х 5,0 см., формат jpg, с размер от 10 КВ до 1 МВ;
- Попълнен формуляр за кандидатстване за електронна виза (предоставя се от агенцията);
- Резервация на самолетен билет;
- Резервация на хотел.
- Попълнен въпросник за кандидатстващи за виза за Индия - предлага се от агенцията.


Подобни предложения

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции