ЛИКИЙСКИЯТ ПЪТ - с директен полет от София | 8 октомври 2024

2078 1978,00BGN
 Турция
 8 Дни / 7 Нощи
 Самолет

Решихме да направим тази програма като продължение на вече познатата ви ГОНДОЛИ, ЛЕГЕНДИ И ХРИСТИЯНСТВО, където посещаваме столицата на древните Хети, за да допълним многопластовата история на това толкова динамично в исторически план време. Ликийският път е най-популярният маршрут за преходи в Турция, който обхваща част от средиземноморското крайбрежие на страната между Анталия и Фетие. Пътят е осеян с исторически забележителности, плажове, места с дива природа.По трасето на Ликийския път има 25 исторически забележителности, а част от тях ще посетим.

Намаление от 100 лв за записвания до 30.06.2024г, калкулирано в цената!

МАРШРУТ: СОФИЯ - АНТАЛИЯ - ПЕРГЕ  АСПЕНДОС - ТЕРМЕСОС - ОЛИМП - МИРА - о-в КЕКОВА - КАШ - ПАТАРА - КСАНТОС - ЛЕТОНА (ЛЕТОНИЯ) - ОЛЮДЕНИЗ - ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД - ТЛОС - АНТАЛИЯ - СОФИЯ

Дата: 8 октомври 2024


Акценти на програмата:
1. Директен полет София - Анталия - София
2. настаняване в централно разположени хотели
3. пълноценен маршрут по картата на ликийските градове с фокус върху историята
4. лицензиран екскурзовод на български език
 

СОФИЯ - АНТАЛИЯ - ПЕРГЕ - АСПЕНДОС - ТЕРМЕСОС - ОЛИМП - МИРА - о-в КЕКОВА - КАШ - ПАТАРА - КСАНТОС - ЛЕТОНА (ЛЕТОНИЯ) - ОЛЮДЕНИЗ - ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД - ТЛОС - АНТАЛИЯ - СОФИЯ

Дати на тръгване:

08-10-2024

Програма

Ден 1 :

Директен полет от София до Анталия в 12:30ч. Кацане около 14:15, трансфер и  настаняване.  Свободно време. Нощувка.


Ден 2 :

ПЕРГЕ - АСПЕНДОС - ТЕРМЕСОС
След закуска ще се отправим към древния град Перге. Твърди се, че сегашният град е основан около 1000 г. пр. н. е. Перге е споменат в хетска плоча, открита през 1986 г., което потвърждава древностtа на този град. Въпреки че ранната история на Перге е неясна, известно е, че мястото е било превзето от персите и след това по-късно от армиите на Александър Велики през около 333 г. пр.н.е. След това Перге става част от Кралството на Селевкидите. Римляните пристигат в Перге през приблизително 188 г. пр. н. е. и построяват повечето от обектите, които ще видим там, включително някогашния театър с 15 000 места, агората, гимназията, баните и некропола. По времето, когато градът е бил контролиран от Рим, Перге се е превърнал във важен римски град и по-късно византийски център. Всъщност в по-късния римски период Перге става важен християнски град и се смята, че Свети Павел е прекарвал известно време тук. По време и след падането на Византийската империя градът е подложен на редица атаки и се предполага, че по тази причина е бил изоставен. 
Продължаваме към Аспендос. Някога наричан Белкис, Аспендос е основан от хетите, но легендата твърди, че е основан от колонисти от Аргос. Аспендос е бил процъфтяващ древен град и важен за политиката на района на Памфилия. През 333 г. пр. н. е. Александър Велики завладява града и настоява за данък върху забележителния износ на коне. През 133 г. пр. н. е. градът е присъединен към Римската империя с останалата част от района на Памфилия. 161-180 г. сл. Хр. по заповед на римския император Марк Аврелий тук построяват зашеметяващия амфитеатър. Театърът се използва за представления, и днес, и там, и тогава наистина може да се добие представа какво е било да присъствате на драматично представление в римско време. Разрушеният град Аспендос включва зaбележителен акведукт, агора, базилика и стадион. През 2015 г. обектът е добавен към предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО.  
Последният обект от днешната ни програма ще бъде Теремесос.  Кацнал на пропастта на великолепните планини Гюлюк , древният град Термесос е един от най- зашеметяващите примери за древни градове в Западна Турция. Не е чудно, че дори Александър Велики (333 г. пр. н. е.) е разпознал предизвикателството, което представлява височината, на която е построен и решава да го подмине, за да има сили да отприщи гнева си върху Сагаласос. Древните руини, разположени в Националния парк на планината Гюлюк (Термесос) , предлагат спираща дъха гледка през руините до върха. Древният град разполага с великолепен театър, монументалната гробница на Алкетас (един от генералите на Александър), елинистическа защита, множество храмове , както и няколко великолепни некропола. 
Завръщаме се отново в Анталия за заслужена почивка.

Ден 3 :

АНТАЛИЯ - ОЛИМП - МИРА - КЕКОВА - КАШ
След закуска ще се отправим към дрвения Олимп. Кацнали на скалите с изглед към живописното Средиземно море, древните руини на Олимп почти изглеждат като излезли от приказка. Закътан на турския бряг, той е бил известен с това, че някога е бил крепост на пиратите Zenicetes, които са били преследвани от Юлий Цезар. Древният град е разположен на река, а пешеходният преход до акропола осигурява зашеметяваща панорамна гледка.  Олимп първоначално е бил елинистически град. Най-ранната му градска стена датира от около 300 г. пр.н.е. Много добре са запазени акропола, построен точно над скалите, няколко древни църкви , резиденцията на епископа, комплекс от бани , некрополи и масивен храм.
През 77 г. пр. н. е. градът попада под римско владичество, а през 129 г. император Адриан посещава мястото. Подобно на повечето градове в региона на Ликия, Олимп вероятно е достигнал своя разцвет между 5-ти и 6-ти век след новата ера, преди да стане жертва на арабските набези и завоевания през 7-ми век. Мястото на Олимп също е част от „ Древните градове на ликийската цивилизация“, представени в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.  
Ще продължим към кокетния Каш, където ще бъде следващата ни нощувка.
Каш е на хълм, който се спуска към Тюркоазения бряг на югозападна Турция. Областта има типичен средиземноморски климат, който позволява отглеждането на портокали, лимони и банани. Низините също са засадени с рязани цветя и разнообразие от плодове и зеленчуци, а склоновете дават мед и бадеми, докато на голяма надморска височина има обширни борови гори. 
Продължаваме в посока Демре, а по пътя ще посетим Мира - един от най-важните градове за Ликийското царство. Градът е основан през 5 век пр.н.е, а негов символ днес е църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, където той е служил през целия си живот и е погребан. Въпреки че мощите му са откраднати през 1087 г. и пренесени в италианския град Бари (където се намират сега), църквата е място за поклонение на вярващи от цял свят. В западните традиции образът на Свети Никола се слива с Дядо Коледа, толкова обичан от всички деца на земята. Затова в Демре има музей на Дядо Коледа, а на площада има негова бронзова статуя.
Като спомен за блестящото минало на Мира са запазени ликийските скални гробници – най-необичайните в Турция. Народите на древна Ликия държали мъртвите си високо в планините, те издигали навес над всяка гробница, което води до величествени и впечатляващи структури, донякъде напомнящи на гръцките храмове. В близост до който са останките от гръко-римския амфитеатър, предназначен за 15 000 души, той все още има невероятна акустика. До завладяването на Ликия от персийския владетел Кир Велики през 546 г. пр.н.е.
Втората част от обиколката ще се проведе на борда на яхтата, която ще ни отведе до остров Кекова, където се срещат история и природа. Пре 2 век сл.Хр. част от острова потъва под водата заедно с руините на древния град. Много останки от сгради се издигат над водата, а под водата на дълбочина 5-6 метра има руини на древни улици, храмове, голямо разнообразие от древни съдове, амфори и домакински съдове и дори древни саркофази, които понякога се издигат над водата. Къде другаде можете да видите истински потънал древен град?
Продължаваме към Каш. Настаняване.

Ден 4 :

ПАТАРА - КСАНТОС - ЛЕТОНА
След закуската ще се отправим към древния град Патара - един от най-важните и най-старите градове на Ликия. Патара е една от привлекателните дестинации на Анталия със своя древен град и 18 км великолепна плажна ивица. Завладявайки посетителите с естествената си красота, Патара се откроява и с археологическите си ценности. Древният град, който привлича вниманието със своята привлекателна архитектура, се простира на широка площ от източната страна на пристанището. Името на града се споменава като Патар в хетските текстове от 13 век пр.н.е. На входа на града има гробници от римския период от ликийски тип. Триумфалната арка ще ни приветства с впечатляващата си архитектура, състояща се от три "очи". Няма да пропуснем банята Хурмалик и трикорабната пристанищна църква. Там ще видим и така наречения "пътеводител", показващ разстоянието между ликийските градове. Археолозите твърдят, че това е най-стария и изчерпателен пътен знак. Ще поспрем и пред театъра в най-южния край на града върху Кършунлу тепе, от което се открива прекрасна гледка над града. Градът има и още една баня, но от друг период - банята на Веспасиан, чиято дата на построяване е посочена като 69-79 г. сл. Хр. Ще стигнем до нея, вървейки по изумитена павирана с мрамор главна улица. Житницата зад блатото в северозападната част на хълма е една от монументалните структури на Патара, която е оцеляла и е построена от император Адриан и съпругата му Сабина през 2 век сл. Хр. На север от театъра ще видим сградата на парламента, където Патара, столицата на Ликийската лига, е била домакин на срещи. Известният мислител Монтескьо в своята книга "Духът на законите" показва формата на управление на Ликийската лига като "най-съвършения пример за република". Величествената парламентарна сграда на столицата Патара позволява прилагането на тази първа „най-съвършена“ форма на управление, известна в историята.  Византийският замък, който е сред важните структури за периода, ще ни покаже своето величие с широките си стени, разположени отвъд улицата. Ще видим още Коринтския храм и византийската църква. Водата на града е докарана през скалата на склона на Къзълтепе - на около 20 километра североизточно. Ще видим най-монументалната част от водния и път, наречен „Делик Кемер“ . Великолепният театър Патара, който години наред беше скрит от пясъците, вече е почистен в резултат на археологически проучвания и е готов да ни "посрещне". Патара, който е бил един от най-важните градове не само в Ликия, но и в Анатолия в тристагодишната история на Римската империя, е устоял на разрухата на времето и предизвиква възхищение от всички, които го посетят. Патара и Ликийският съюз продължават да бъде пример за това как е възможно да се постигне добър живот за населението в тясна връзка с природата, чрез обогатяване с култура и търговия, добра демократична структура и идеали.
Продължаваме към Ксантос - най-големият и значим град в Ликийското кралство, известен с богатата си история и културно наследство. Ксантос е бил столица на Ликия и важен център за царската власт и религиозността.  Предполага се, че първото селище тук е било създадено още през 1200-та година преди новата ера. Ликийските войски са участвали в троянската война водени от военачалник от Ксантос. Причината е, че народът на Ксантос е бил войнствен и храбър. След всяко нашествие Ксантос е бил възстановяван. По време на римската империя градът е бил разрушен от Брутус, бил е отново построен от римския военачалник Антоний, а в периода на римската империя дори става епископски център, но след започването на арабските нашествия е обезлюдял. Първите монументи, с които ще се "срещнем"  са порта от елинистичния период и акведукт построен в чест на римския император Веспасиян. Недалеч от него се намира това, което е останало от великолепния паметник на Нереидите, голяма част от който е бил отнесен през 1841-42 година с кораби в Англия. Сега този паметник е изложен в Британския музей. Отминавайки руините на крепостна стена ще стигнем до ликийските гробници, считани за символа на Ксантос, за да сигнем до акропола на града, в който ще видим гробници с лъвски глави.
Последният обект, който ще посетим днес е древния град Летона, намиращ се сред приказни водопади. Първите следи от селище в района датират от 7-ми век преди новата ера. Руините открити тук доказват, че градът е бил религиозен и културен център. Тук са се организирали фестивали, а жреците са били най-високопоставените в йерархическата система на федерацията. Поетът Овидиус разказва следната легенда за Летона: Върховният бог Зевс се влюбва в богинята Лето, която забременява и търси сигурно място, където да роди близнаците си Артемида и Аполон, защото се бои от гнева на съпругата на Зевс - Хера. Накрая се настанява на пустия остров Делос който е плаващ остров, но за да може богинята да роди близнаците, островът застава неподвижен. След раждането на децата, за да се отдалечи още повече от Хера, Лето избягва в Ликия на анадолския бряг. Вълците с които се среща по пътя я довеждат до река Ксанта, днешната река Ешен. В благодарността си Лето нарича областта Ликия, от гръцката дума Ликос - Вълк. Друга легенда разказва, че река Ксанта извира, за да утоли жаждата на богинята Лето. Богинята достига до извора на реката и иска да изкъпе децата си, но местните жители я спират. Богинята се разгневява и превръща всички в жаби. Храмът на Лето е направен на мястото където според легендата са протекли тези събития. Тук ще видим още храмовете на Артемида и Аполон. Трите храма са били открити по време на разкопките започнали през 1962-ра година. Предполага се че храмът на Лето е бил построен в периода 150-100-на година преди новата ера. Именно тук е намерена изключително важната колона с надписи на арамейски, старогръцки и ликийски, които са направили възможно разшифроването на ликийския език, намираща се понастоящем в историческия музей във Фетие. Предполага се, че градът е бил изоставен поради арабските нашествия и безмилостното оттношение на християнската религия към храмовете на политеистичните религии.
Продължаваме към Фетие, където ще бъде следващата нощувка.

Ден 5 :

СИНЯТА ЛАГУНА (Мъртво море/Олюдениз) - ПРИЗРАЧНИЯT ГРАД
Закуска. Отправяме се към Синята лагуна -  Олюдениз. Отделена от главния плаж с пясъчна ивица и тесен канал, лагуната ни примамва с плитките си води. Може да се потопим или просто да се разходим боси по брега. Тук през целия ден се носят ароматите на местната флора - мирта, лавър, тамариск и бор. 
Ще продължим към "призрачния град" Каякьой. Защо призрачен ли? В началото на 19 век Каякьой е бил пълен с живот. Училища, църкви, магазини и бизнес са работили в хармония. Обратът и най-важната част от неговата история се крие в загубата на Първата световна война, краят на Османската империя и опитът за гръцка окупация на анадолския регион. Всичко това довело до упадъка на Каякьой. Гръцките християни са били принудени да отидат в пристанището на Фетие за депортиране, а мюсюлманските турци са били изгонени от Гърция. Повечето от завърналите се турци не искали да се заселват в Каякьой, а тези които са живели там са си тръгнали след едно от земетресенията. 
Завръщане във Фетие. Нощувка.

Ден 6 :

КРУИЗ 12 ОСТРОВА СЪС СТОП НА 3 ОТ ТЯХ с вкл.обяд
Круизът с 12-те острова е идеалният начин да се насладим на залива на Фетие! При напускане на пристанището на Фетие ще пътуваме до района на 12-те острова, където ще имаме достатъчно време за мързелуване под топлото майско слънце, а защо не и за къпане. Ще прекараме деня, наслаждавайки се на красивите заливи. Ще спрем на три от островите, които са заобиколени от красивите кристално чисти води на Средиземно море.
Завръщане във Фетие и нощувка.

Ден 7 :

ТЛОС - АНТАЛИЯ
Закуска. Отпътуваме в посока Анталия, а по пътя ще посетим най-старият град в ликийския регион - древния Тлос. Датиращ от преди 2000 г. пр.н.е.  Тлос е добре известен като мястото, където е живял митологичният летящ кон Пегас. Смята се, че мястото е едно от най-важните религиозни ликийски места и се твърди, че заселването му е започнало преди повече от 4000 години. Тлос е едно от най-старите и най-големи селища в Ликия и впоследствие е обитаван от римляни, византийци и в крайна сметка от османски турци, което го прави един от малкото ликийски градове, постоянно обитавани до 19 век. Влиянието на много култури върху Тлос е довело до интересен колаж от структури. Тук ще видим уникална смесица от ликийски саркофази, къщи и храмови гробници, изсечени в скалата.  При римляните Тлос, е описван като „многобрилянтната метрополия на ликийската нация“. За да се представи богатото културно и природно наследство на древния град Тлос в "Списъка на световното наследство", е даден приоритет на разкопките на монументалните структури на града като театъра, стадиона, Голямата баня, храма на Кронос , базилика и скалните гробници, които ще видим и ние.
Завръщане в Анталия.

Ден 8 :

АНТАЛИЯ - СОФИЯ
Ранна закуска и отпътуване към летището за полета ни до София в 09:40.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Промоция - 100,00 лв на човек за записване до 30-06-2024
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
на човек в двойна стая 7 закуски и 2 обяда 1978
на човек в единична стая 7 закуски и 2 обяда 2396

  Ценaта включва:

  1. директен полет София - Анталия - София с вкл. 20 кг чекиран багаж
  2. 3 нощувки със закуска в Анталия, 1 нощувка със закуска в Каш, 3 нощувки със закуска във Фетие
  3. Всички екскурзии, описани в програмата
  4. Круиз около 12 острова с вкл.обяд
  5. Разходка с лодка до остров Кекова с вкл. обяд
  6. Лицензиран екскурзовод с български език
  7. Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

  Цената не включва:

  1. Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 години
  2. Входни такси за посещавание обекти - около  180 лв към 01.05.2024
  3. Обяди и вечери
  4. Застраховка "Отмяна на пътуване", покриваща анулации по здравословни причини

  Условия за записвания:
  1. Депозит в размер на 700 лв при подписване на договора
  2. Доплащане - до 06.09.2024

  Условия за анулации:
  1. При анулации преди 06.09.2024 - удържане на депозита
  2. При анулации след 06.09.2024 - удържане на пълната сума по договора

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Забележки:


 Български граждани, пътуващи до Турция, е необходимо да притежават международен паспорт или лична карта с валидност минимум 150 дни от датата на пристигане в Турция. 
При пътуване с безсрочна лична карта, ако е издадена преди повече от 10 години се изисква задължително валиден международен паспорт.
 Туристи, които пътуват с различен от български паспорт, следва сами да проверят условията за влизане в Турция съгласно тяхната националност.
 Лица под 18 г., пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители и акт за раждане (както и копие на документите).  При различни фамилии на децата и родителите, пред граничните власти се представят освен международни паспорти и акт за раждане на децата (както и копие на документите)

Туроператорът не носи отговор при неспазване на описаните по-горе изисквания. 

 
1. В този период на годината туристическият сезон все още е в разгара си и всички ресторанти работят. Да вечеряш в местните ресторантчета е истинско преживяване, особено когато хотелите са в непосредствена близост
2. Програмата ще се осъществи при минимум 20 записани

Подобни предложения

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции